Articole  
 

Aliati cu Dumnezeu in lupta cu dependenta

Oamenii cauta sprijinul in credinta cand sunt disperati si nu mai gasesc alta cale de iesire. Pele este unul dintre tinerii care au trecut prin infernul dependentei de droguri, dar, "cu ajutorul lui Dumnezeu si cu ambitie", a reusit sa renunte la acest viciu.

Tanarul cunoscut in cercul lui de prieteni drept Pele a inceput sa se drogheze in 2001, "pe la inceput, cand era moda", dupa cum spune el. "Am venit acasa dupa ce am terminat armata si am vazut ca tovarasii mei au alte apucaturi decat stiam eu. Nu mai stateau pe la bloc, nu mai beau bere si, atunci cand ii vedeam pe-afara, erau adormiti si beau numai sucuri. Mi-am dat seama imediat despre ce e vorba", isi aminteste tanarul, in varsta de 32 de ani.

Prietenii sai nu mai stateau in fata blocului si nu mai consumau alcool pentru ca erau deja dependenti de heroina. "S-au apucat toti odata, eu am fost ultimul. Se strangeau intr-o camera de la parterul unui bloc si acolo consumau. La inceput nu voiau sa ma ia cu ei, ca sa nu-i «torn», dar le-am zis sa-mi dea sa trag si eu, ca sa fim in aceeasi oala. Si asa m-am apucat", povesteste barbatul cum a intrat in cercul consumatorilor de droguri, o lume despre care nu stia mai nimic.

A aflat pe parcurs ca atunci cand se instaleaza dependenta narcomanii sunt in stare de aproape orice pentru a-si procura doza zilnica. A descoperit si ca, dupa o perioada, consumatorii nu pot sta fara heroina nici macar o zi din cauza durerilor de oase. A mai vazut ca cei care consuma in grup se expun, constient, numeroaselor boli si infectii pe care le pot contacta unii de la altii atunci cand isi administreaza doza cu aceeasi seringa.

"Am aflat pe mana mea"

"Nici nu am realizat cand am devenit sclavul heroinei. Am facut de toate ca sa fac rost de bani, doar ca n-am furat. Am vandut aurul din casa, hainele de pe mine, am intrat in tot felul de «combinatii» dubioase, fara sa-mi pese ca risc puscaria, doar ca sa imi bag in vena, sa-mi distrug sanatatea. Asa am aflat eu cum e cu drogurile, la prima mana, pe mana mea", explica fostul consumator, pe care prietenii din cartier l-au poreclit Pele pentru culoarea pielii sale.

"Sunt mai creol si eram cel mai bun fotbalist, de-aia imi ziceau Pele, dar niciodata nu m-a deranjat. Oricum, mereu am fost respectat de toti baietii din cartier. Dar, dupa ce m-am apucat de heroina, n-am mai fost privit cu aceiasi ochi. Nici macar pustanii nu imi mai stiau de frica", spune Pele. Pierderea acestui "statut" pe care-l avea in cartierul bucurestean Salajan pana sa se afle ca "trage la seringa" a fost unul dintre elementele care l-au determinat sa se lase de droguri.

S-a lasat doar cu ajutorul divinitatii

Era deja un consumator inrait cand a realizat ca a ajuns o epava. Trecusera aproape doi ani de cand se apucase de heroina, era ingropat in datorii si nu mai trecea pe acasa cu saptamanile. "Atunci am hotarat sa ma las. Cand veneam cu autobuzul spre cartier, ma rugam la Dumnezeu sa-mi dea putere sa nu cobor la statia Bobocica, unde ma asteptau cei din anturajul meu. Coboram cu o statie mai departe ca sa-i evit", spune Pele.

Imediat ce intra in casa, se ducea in camera lui si incerca sa doarma, dar durerile musculare nu-i dadeau pace. In plus, ideea ca o doza il poate elibera de tot chinul nu-i iesea din cap. Atunci si-a gasit "cel mai bun aliat" in lupta cu sevrajul: Dumnezeu. "N-am fost niciodata o persoana prea credincioasa, dar, in momentele in care durerile si gandurile ma chinuiau mi-am dat seama ca numai Dumnezeu ma mai poate ajuta. El a fost cel mai bun aliat al meu in perioada aceea de sase zile si sase nopti, in care am trait un iad. Transpiram intruna si in fiecare zi simteam ca nu mai rezist, dar ma rugam sa adorm si Dumnezeu imi dadea putere sa lupt", isi aminteste tanarul.

"Dumnezeu mi-a dat o a doua sansa"

El tine minte si data la care s-a simtit eliberat din latul drogurilor. "In dimineata de miercuri, 19 februarie 2003, m-am trezit fara nicio durere, fara greata, de parca cineva mi-a luat tot raul cu mana. Eram ca un nou-nascut. De fapt, chiar cred ca Dumnezeu mi-a dat o a doua sansa. Si eu cred ca nu mi-am batut joc de ea", spune Pele, care, intre timp a devenit tatal a doua fetite pe care le creste cat poate de bine.

"Nu mi-e rusine daca afla vreodata ce prostii am facut in trecut. Sunt mandru ca am trecut peste ele. Chiar am de gand sa le povestesc, atunci cand mai cresc, ca sa fie constiente de pericolul asta. Pe mine n-a avut cine sa ma invete", incheie Pele.

"N-am fost niciodata o persoana prea credincioasa, dar, in momentele in care durerile si gandurile ma chinuiau mi-am dat seama ca numai Dumnezeu ma mai poate ajuta."
Pele
fost dependent de droguri

Au ales un nou stil de viata

Nu numai dependentii de droguri cauta sa-si invinga viciul facand apel la divinitate. Si cei inscrisi in Programul "Alcoolicii Anonimi", aparut in 1935 in SUA si extins apoi in toata lumea, procedeaza la fel. Cu toate ca nu este afiliat niciunei formatiuni religioase, programul cuprinde 12 pasi care trebuie urmati si care reprezinta, de fapt, o serie de principii spirituale. Mai mult, sase dintre acestia fac trimitere directa catre o putere divina.

"E un program spiritual in timpul caruia participantii incearca sa-si «slefuiasca» relatia cu puterea superioara in care cred, indiferent de cum o numesc ei", afirma Cristian, membru al unui grup al "Alcoolicilor Anonimi" din Bucuresti. El face parte din aceasta comunitate de 10 ani si spune ca in acest timp, doar in Capitala s-au lasat de baut peste 300 de persoane urmand cei 12 pasi. "Te poti elibera in cazul in care crezi in Dumnezeu, te poti elibera si daca nu crezi in Dumnezeu. Nu te poti elibera, insa, daca te crezi un dumnezeu", spune Cristian.

Liniste sufleteasca

Preotul romano-catolic Isidor Dasca este convins de faptul ca oamenii se pot salva doar prin credinta. "Pentru a trece de obstacolele pe care le intalnim de-a lungul vietii avem nevoie de o motivatie superioara si cea mai mare este credinta", explica parintele. El mai spune ca a intalnit foarte multe persoane care au recunoscut ca si-au gasit linistea sufleteasca doar dupa ce l-au regasit pe Dumnezeu.

"Vorbele Sfantului Augustin, «Ne-ai creat pentru Tine, Dumnezeule, si nelinistita va fi inima noastra, pana ce nu se va odihni in Tine», definesc cel mai bine spiritualitatea noastra, a oamenilor", spune preotul Isidor Dasca.

Parerea Expertului

Elisabeta Ilie, Psiholog

"Te ajuta in momentele critice din viata"

Este intotdeauna de dorit ca omul sa creada in ceva pe tot parcursul vietii lui. Acest fapt il ajuta foarte mult, in special in momentele sale de cumpana, in care nu-si poate da raspunsuri rationale la problemele cu care se confrunta. Este destul de greu de spus, la modul general, cat de mult ii ajuta pe oameni credinta.

Acest lucru il poate spune fiecare persoana in parte, in functie de experientele pe care le-a trait. Cu toate acestea, credinta intr-o putere divina, superioara omului, nu rezolva problemele si nu da raspunsuri pentru cauzele lor. Credinta ajuta foarte mult insa pentru a depasi momentele critice care apar in viata fiecaruia. De asemenea, contribuie decisiv in luarea deciziei de a merge mai departe, de a nu abandona lupta. Este foarte important sa avem puterea si dorinta de a continua, chiar daca ne este greu, de a ne ridica atunci cand simtim ca am cazut, iar aceasta incredere intr-o forta superioara ne impinge inainte, ne da practic aceasta putere.

Insa trebuie sa fim foarte atenti, pentru ca, atunci cand credinta ne face sa ne "culcam pe o ureche", pot aparea si pericole. Mai precis, nu trebuie sa cadem in extrema de a lasa in seama puterii superioare in care credem rezolvarea problemelor noastre. Totodata, nu trebuie sa ne resemnam, gandindu-ne ca "asa a vrut divinitatea". Trebuie sa luptam prin toate mijloacele de care dispunem pentru a ne depasi problemele si sa ne bazam in primul rand pe noi atunci cand avem de rezolvat o situatie dificila. ;Este intotdeauna de dorit ca omul sa creada in ceva pe tot parcursul vietii lui. Acest fapt il ajuta foarte mult, in special in momentele sale de cumpana, in care nu-si poate da raspunsuri rationale la problemele cu care se confrunta. Este destul de greu de spus, la modul general, cat de mult ii ajuta pe oameni credinta.

Sursa online Adevarul: Aliati cu Dumnezeu in lupta cu dependenta

<< inapoi

 
 
     
Toate drepturile rezervate www.elpsi.ro
Webdesign www.xtrem-division.ro
ClickLink.ro Medicina INFOS.RO - DIRECTOR WEB Smarty Web Director Total Top Director web