Articole  
 

Amintirile placute, un izvor de energie

Gandul la evenimentele emotionante la care am participat de-a lungul vietii ne da un fior pe sira spinarii sau ne stoarce o lacrima de bucurie in coltul ochiului si ne ajuta sa mergem mai departe. Albume foto, colectii de suvenire sau pur si simplu momente pastrate in suflet. Amintirile sunt parte din viata noastra.

Imaginea bunicilor rasfoind albume de fotografii si povestindu-le celor din jur despre evenimentele fericite din familie. Cu totii ne aducem aminte de aceste momente. Iar pe masura ce inaintam in varsta, ne facem un obicei din a scotoci prin sertarul cu amintiri.

Madalina A. (31 de ani) spune ca si-a propus sa nu uite niciunul din lucrurile bune ce i s-au intamplat in viata. Are un maldar de albume foto. Le rasfoieste mai ales cand ii merge rau. „Am poze de la gradinita, din prima zi de scoala, alb-negru, sterse de timp, poze din liceu, cand aveam o coafura care acum mi se pare imposibila, de la nunta fratelui meu, de la toate evenimentele la care am fost si de care m-am bucurat“, spune dintr-o suflare Madalina.

Elena I., in varsta de 55 de ani, are in biblioteca un raft plin de clopotei din portelan sau din metal. 72 la numar. Fiecare din alt oras. Si-a dorit sa aiba o amintire din fiecare calatorie in care a fost, dar si din calatoriile celor dragi. „Mi-aduc aminte de fiecare in parte. Si cand le vad pe toate laolalta, ma simt excelent“, spune femeia.

Stare de bine

Amintirile placute sunt parte din viata fiecaruia. Pe baza experientelor de care am avut parte si la care ne gandim cu placere ajungem sa apreciem anumite tipologii de oameni sau anumite relatii.

insa amintirile au si un alt rol. „Sunt o sursa de energie la care putem apela si cand ne simtim bine, si cand nu avem o stare tocmai buna. Se pot transforma intr-o motivatie pentru a depasi situatiile neplacute prin care trecem“, a explicat pentru „Adevarul“ psihologul Lena Rusti.

Tot la amintiri ne raportam pentru a ne putea intari starea de bine, pentru a o pastra cat mai mult posibil, mai spune ea. in plus, crede psihologul Elisabeta Ilie, „amintirile timpurii au o contributie semnificativa in construirea convingerilor de baza si a stilului de viata“.

intre ignorare si invatatura de minte

Amprentele lasate asupra noastra de diverse evenimente nu sunt insa intotdeauna frumoase. Experientele neplacute sunt ignorate de unii. Altii, in schimb, capata anumite fobii. „Depinde foarte mult de fiecare. Sunt oameni care ignora momentul si merg mai departe ca si cum nu s-ar fi intamplat, oameni care trag invataturi din ceea ce a fost negativ, dar si oameni care dezvolta fobii“, mai spune Elisabeta Ilie.

Pentru o persoana anxioasa, o experienta neplacuta poate deveni marcanta, adusa mereu in constient si analizata pentru a putea fi astfel prevenita pe viitor. „Din dorinta de a o evita, persoana in cauza o transforma intr-o prezenta obsesiva in viata sa, distrugandu-si starea de echilibru. Asa apar fobiile“, afirma Lena Rusti. Cei care sunt echilibrati accepta insa ca nu pot avea un control absolut asupra vietii lor.

Prinsi in periculoasa capcana a trecutului

Pentru unii, amintirile frumoase se transforma intr-un refugiu permanent. Cumva, seamana cu o fuga de prezent. Adrian G., in varsta de 36 de ani, s-a confruntat cu o astfel de situatie. „Am avut din 1998 pana prin 2003 o excelenta perioada la serviciu. Echipa in care lucram era o adevarata famile. Viata personala si profesionala aproape ca erau una si aceeasi“, isi aminteste barbatul.

Cei ancorati in trecut isi pierd echilibrul

„Numai ca la un moment dat, treaba s-a stricat. Un sef nou a spart echipa. Am plecat in alta parte. Mi-a fost greu sa ma acomodez. Parca eram mereu in cautarea unui loc exact ca acela din care plecasem“, adauga el. Adrian marturiseste ca a realizat cu greu ca trebuie sa se desprinda de trecut.

Pe picior gresit

„Pericolul de a trai in trecut apare atunci cand nu suntem pregatiti pentru prezent, asa cum este el, si mai ales pentru viitor“, avertizeaza Lena Rusti.

O persoana isi poate lua insa o perioada de gratie (de exemplu, in situatia mortii cuiva drag) pentru a se regasi sau pentru a se adapta noii realitati. „Este problematic atunci cand nu cautam aceste mecanisme de adaptare si dorim sa ramanem in trecut, fara a negocia in niciun fel acest lucru“, mai spune aceasta. Asa se intampla, precizeaza Elisabeta Ilie, cand trecutul unei persoane ii ofera acesteia amintiri frumoase, iar prezentul nu corespunde asteptarilor.

Momentele frumoase trebuie folosite pentru mobilizare

Amintirile placute ar trebui sa ne dinamizeze si sa ne ajute sa ne asumam in mod responsabil prezentul pentru a ne bucura de el, spun la unison specialistii in comportamentul uman. in momentul in care ne ratacim printre ganduri, riscam sa pierdem contactul cu realitatea. Si in acest fel ne aruncam viitorul la cosul de gunoi.

Arta de a sti sa accepti

Solutia consta in gestionarea amintirilor, mai ales cand vorbim de cele minunate, in favoarea noastra. „Daca observam ca nu reusim sa facem acest lucru si orice esec din prezent ne provoaca nostalgii, ne face sa ne gandim la ce bine era altadata, atunci se impune sa facem o schimbare“, considera psihologul Lena Rusti.

in caz contrar se va ajunge la amanarea prezentului. „Refuzul de a ne trai viata este, de fapt, refuzul de a ne da o sansa la fericire“, mai spune aceasta. Orice eveniment petrecut trebuie acceptat, fie ca a fost bun sau rau. Din orice intamplare se pot trage invataminte. „Este bine sa privim din cand in cand in trecut; nici prea des pentru a ignora clipa de fata, nici prea rar pentru ca nu este tocmai indicat sa uitam de unde am plecat“, afirma, la randul sau, Elisabeta Ilie.

Pana la urma, fiecare are dreptul sa aleaga in ce directie isi indreapta gandurile. Dar atunci cand alocam prea mult timp unor amintiri, vom fi distrasi de la cursul normal al vietii.

„Putem incepe prin a constientiza acest lucru, prin a ne mobiliza, prin a ne purta exact ca in perioadele frumoase din viata noastra ce ne-au lasat acele amintiri de pret“, spune Rusti. „Comportamentul nostru adecvat va aduce cu sine si o stare de bine“, conchide aceasta.

Metoda ideala de a te binedispune

Cea mai buna modalitate de a te inveseli este sa te gandesti la un lucru bun care ti s-a intamplat ieri. La aceasta concluzie a ajuns profesorul de psihologie Richard Wiseman de la Universitatea Hertfordshire din Marea Britanie, releva „The Daily Mail“.

Voluntarii carora li s-a cerut sa-si aminteasca un eveniment placut din ultimele 24 de ore au inregistrat o crestere de 15% in materie de chef de viata. 26.000 de persoane au participat online la acest test. Potrivit rezultatelor, 65% din cei care si-au amintit ceva bun s-au declarat mai fericiti, in comparatie cu numai 50% din cei care s-au gandit pur si simplu la evenimentele din ziua precedenta.

Traume respinse

Cercetatorii de la Universitatea din Amsterdam au descoperit ca un medicament folosit pentru tratarea hipertensiunii arteriale ar putea ajuta la stergerea amintirilor neplacute. Betablocantul propanolol slabeste semnificativ amintirile asociate cu frica.

Sursa online Adevarul: Amintirile placute, un izvor de energie

<< inapoi

 
 
     
Toate drepturile rezervate www.elpsi.ro
Webdesign www.xtrem-division.ro
ClickLink.ro Medicina INFOS.RO - DIRECTOR WEB Smarty Web Director Total Top Director web