Articole  
 

Barbatii in criza cauta senzatii tari

Irascibili, aflati in cautarea unor lucruri care sa le umple senzatia de gol din viata, multi domni de varsta mijlocie traverseaza o etapa pe care se incapataneaza sa o nege. Se tem ca imbatranesc, ca nu le mai ajunge timpul sa-si traiasca viata, devin anxiosi si pusi pe fapte mari. Risca sa cada in ridicol.

„Simt nevoia sa schimb ceva la mine!", spune Dan, in varsta de 42 de ani, pe fata caruia se citeste o stare de nemultumire. N-ar putea sa spuna ce anume il deranjeaza, desi marturiseste ca in ultima vreme a tot incercat sa-si dea seama ce-l indispune. „Parca se intampla ceva cu mine", afirma el. Si insista ca nu sunt de vina nici canicula, nici aglomeratia, nici cele patru saptamani care-l despart de mult asteptatul concediu de odihna si nici recesiunea. Sa fie vorba de criza varstei mijlocii?

„Astea-s basme! Nu trec eu prin astfel de crize", raspunde barbatul, deranjat vizibil de intrebare. Continuand discutia intr-o nota mai destinsa, Dan ajunge sa admita ca i-au venit cateva idei care, crede el, ar putea sa-l remonteze. Sa-si faca un tatuaj, de pilda. Sau sa-si cumpere cateva inele, barbatesti desigur, care sa-i schimbe putin aspectul.

Spre deosebire de Dan, Claudiu, care are aproape 50 de ani, recunoaste ca trece printr-o perioada „cam ciudata", dar nu e foarte receptiv la ideea de „criza a varstei mijlocii". „Uneori ma surprind pe mine insumi cu o atitudine de adolescent", spune Claudiu. „Vreau sa incerc tot soiul de lucruri noi, incep sa ma gandesc sa practic sporturi nautice, desi pana acum n-am avut de-a face cu asa ceva. La urma urmei, o viata ai. Trebuie sa traiesti", continua el.

Fuga de cotidian

S-a saturat de rutina zilnica, vrea altceva de la viata. „Nu cred ca tot ce zboara se mananca. Asta sa fie clar! Sunt, totusi, un om matur", insista Claudiu, care recunoaste, in acelasi timp, ca-i mai zboara gandul la „cai verzi pe pereti". Regreta ca n-a trecut prin destule aventuri, se gandeste daca ar putea „recupera" cumva. Initiativele lui de a pleca in vacanta cu cortul, fara o destinatie anume, sau de a incerca tot soiul de sporturi nautice in concediu, la mare, nu prea sunt pe placul sotiei, care, dupa cum spune el, il catalogheaza drept „imatur".

„Nu vreau masini scumpe, nu alerg dupa tinerele, desi recunosc ca mai intorc capul, dar vreau sa stiu ca mi-am trait viata. Cat mai am din ea. Doar n-o sa fac schi nautic la 70 de ani. Mai am putin timp la dispozitie", spune el.

Test de rezistenta

Potrivit unui studiu prezentat la inceputul acestei luni, facut pe 2.000 de barbati cu varste intre 35 si 55 de ani, cei care trec prin criza varstei mijlocii sunt atrasi de sporturi extreme precum cataratul pe munti sau de activitati menite sa le testeze rezistenta fizica precum maratoanele. Barbatii care traverseaza aceasta criza par sa nu mai fie interesati de femei sau de masinile de viteza.

Mai bine de jumatate dintre subiecti spun ca se implica in astfel de activitati pentru a mai scapa de kilogramele in plus, dar 10% au taria sa admita ca fac asta din cauza ca trec prin criza varstei mijlocii, noteaza presa din Marea Britanie, care a prezentat rezultatele cercetarii. Sunt si unii care afirma ca se implica pur si simplu in actiuni de acest gen organizate in scopuri umanitare. Cei care participa la astfel de evenimente se antreneaza intens inainte - in medie, cam trei saptamani pentru fiecare actiune de aceasta natura.

De unde vine aceasta atitudine? „Sportul extrem ii ajuta sa demonstreze si sa-si demonstreze cat de puternici si de rezistenti sunt", explica psihologul Elisabeta Ilie. in plus, „senzatiile tari si depasirea limitelor creeaza neurochimic o stare de exuberanta care hraneste si alte «canale» de neimplinire interioara", spune si psihologul Lena Rusti. „Astfel, prin sporturi extreme, ei isi pot consuma dorinta de a trai intens", adauga aceasta.

Varsta critica

in mod traditional, un barbat in varsta de 35 de ani era considerat la jumatatea vietii. in momentul de fata, se considera, la nivel general, ca speranta de viata pentru un barbat este de 80 de ani, astfel ca perioada de criza incepe in jurul varstei de 40 de ani.

in cautarea tineretii

Desi este un subiect controversat, psihologii cad de acord asupra unui fapt: criza izbucneste in momentul in care oamenii constata ca imbatranesc. Daca femeile vor sa se simta din nou frumoase si iubite, barbatii incep sa se intrebe ce au facut cu viata lor si simt nevoia sa compenseze.

Prima parte a vietii de adult consta in construirea unei cariere, in alcatuirea unei familii, in chestiuni care tin de conventiile sociale pe care societatea le impune tacit fiecaruia, noteaza site-ul midlife-men.com.

in a doua parte a vietii, atentia se concentreaza pe evolutia spirituala. Numai ca intre aceste doua etape exista o perioada de tranzitie, care risca sa-l arunce pe fiecare individ in criza, diferentele dintre sexe fiind relativ puternice si la acest capitol.

Principalul scop: redefinirea vietii

„Criza se instaleaza atunci cand, in mod firesc, ar trebui sa trecem la etapa urmatoare de dezvoltare si nu suntem suficient de maturi pentru a intelege asta", spune psihologul Elisabeta Ilie.

Totodata, potrivit unei cercetari publicate in „New England Journal of Medicine", barbatul de varsta mijlocie sufera si din pricina scaderii nivelului de hormoni, in special de testosteron, care genereaza disfunctii sexuale. Totusi, numai 3% din populatia masculina prezinta astfel de simptome fizice. Problemele sunt date de simptomele de ordin psihologic (tristete, anxietate, senzatie de oboseala), care nu au insa legatura directa cu dezechilibrul hormonal.

Expertii in comportament uman spun ca unul dintre lucrurile pe care barbatii care traverseaza aceasta perioada il au de facut consta in gasirea raspunsului la intrebarea pe care si-o pun tot mai des in sinea lor - „Care e scopul vietii mele?" Pana sa stabileasca exact care sunt valorile in care vor sa creada incepand din acel punct si ce statut social isi doresc de fapt, barbatii trec prin perioade de anxietate fara sa-si dea seama care e cauza.

Un termen care a facut cariera

Termenul de „criza a varstei mijlocii" a fost introdus in 1965 de catre psihologul canadian Elliot Jacques. A fost folosit in societatea occidentala pentru a descrie perioada dramatica prin care indivizii treceau pe la mijlocul vietii (in jurul varstei de 35 de ani).

Oamenii intrati in aceasta criza tind sa-si puna la indoiala calitatile, constienti de faptul ca tineretea lor este pe sfarsite. Ca urmare, fiecare incearca sa aduca propriei vieti o serie de modificari care pot viza cariera, viata amoroasa sau chiar aspectul fizic.

Cand risca sa ajunga penibili?

Multi adulti de varsta mijlocie trec prin perioade stresante sau chiar de depresie. Psihologii spun ca aceasta criza apare si ca trebuie sa fim constienti ca oricui i se poate intampla. Problemele reale se ivesc atunci cand comportamentul de care da dovada o persoana care traverseaza aceasta etapa nu este agreat deloc de cei din jur. „Cand atitudinea si reactiile unui barbat de varsta mijlocie nu sunt in concordanta cu rolul, statutul si varsta lui, se impune un strop de autoanaliza", sustine Elisabeta Ilie. in caz contrar, ridicolul pandeste dupa colt.

„Limitele sunt depasite atunci cand toate vechile valori sunt negate, cand nu-si mai asuma responsabilitatea pentru contextul social in care sunt (familie, copii), justificandu-se prin faptul ca timpul trece si ei vor sa se bucure de viata", explica Lena Rusti. „Iesirea din criza se intrevede in momentul in care barbatul constientizeaza scopul si cauzele comportamentului sau, atipic varstei, dar si cand incepe sa accepte etapa in care se afla", adauga Elisabeta Ilie.

Specialistii in comportament uman explica faptul ca „daca ne impotrivim vietii, etapelor ei firesti, avem de-a face cu o criza. Este mai usor, mai frumos si mai constructiv sa acceptam fiecare varsta si s-o valorificam, sa fim constienti de farmecul ei".

„Aceasta perioada poate fi traversata mai usor daca viata ta se bazeaza pe valori profunde, nu superficiale", conchide psihologul Lena Rusti.

Cum ii vad femeile

Barbatii care trec prin criza varstei mijlocii incep sa fie vazuti altfel si de femeile din jurul lor. „Femeia care are aceeasi varsta cu barbatul intrat in criza, sotia acestuia, de pilda, se asteapta ca el sa se comporte conform varstei. Nu-l va privi cu ochi buni in momentul in care acesta se poarta ca un adolescent", explica psihologul Elisabeta Ilie.

„Pe de alta parte, multe femei sunt in cautare de protectie. De aceea, nevoia barbatilor de afirmare a masculinitatii poate fi apreciata de cele care se simt vulnerabile. Asa apar si cupluri, uneori chiar reusite, formate dintr-o tanara si un domn ceva mai in varsta", spune psihologul Lena Rusti.

Sursa online Adevarul: Barbatii in criza cauta senzatii tari

<< inapoi

 
 
     
Toate drepturile rezervate www.elpsi.ro
Webdesign www.xtrem-division.ro
ClickLink.ro Medicina INFOS.RO - DIRECTOR WEB Smarty Web Director Total Top Director web