Criza varstei mijlocii: ce aduce ea cu sine?  
 

Criza varstei mijlocii: ce aduce ea cu sine?

Nu ne place sa vorbim despre lucruri neplacute, incercam sa le tinem doar pentru noi si sa nu ii lasam pe ceilalti sa vada ca se intampla ceva cu noi. Exact asta fac si cei care trec prin criza varstei mijlocii. Psihologul Elisabeta Ilie ne explica aceasta etapa a vietii si ne sfatuieste cum sa facem ca aceasta sa decurga cat mai lin.

Catalogam imediat o femeie care are toane si care se hotaraste sa isi vopseasca parul intr-o culoare vie drept o femeie aflata in criza, exact la fel cum luam drept o manifestare a crizei dorinta unui barbat de a-si schimba masina. Dar ce se ascunde in spatele acestor cuvinte mari: criza de varsta mijlocie? Ne lamureste Elisabeta Ilie, psihoterapeut: "Fiecare varsta, fiecare etapa de dezvoltare are farmecul ei, are atat partile ei placute cat si partile peste care trecem mai greu. Acestea din urma sunt denumite 'crize'." Putem spune, deci, ca aceasta criza reprezinta o etapa in dezvoltarea noastra. Numai prin inlocuirea cuvantului "criza" cu "etapa" si obtinem deja o viziune mai optimista asupra acestui moment al vietii noastre.

Cand apare criza de varsta mijlocie?

Elisabeta Ilie ne explica: "Momentul de criza se instaleaza atunci cand, in mod firesc, ar trebui sa trecem la etapa urmatoare de dezvoltare. De ce apare momentul de criza: pentru ca nu suntem pregatiti sa trecem in etapa urmatoare din diferite motive: nu suntem destul de maturi, nu vrem sa acceptam faptul ca suntem intr-o alta etapa (este destul de greu, uneori, sa acceptam ca nu mai suntem copii, adolescenti, ca suntem adulti si cel mai greu de acceptat este batranetea).

Aflam ca ea tinde sa apara, cu precadere, la femeile si barbatii care se afla in jurul varstei de 40 de ani, desi poate aparea mai devreme sau mai tarziu si ca ea tinde sa ii afecteze mai ales pe oamenii realizati profesional si pe cei cu studii medii si superioare.

Femei si barbati. Sunt afectati in acelasi fel?

Una din tendintele persoanei care trece printr-o astfel de etapa este sa isi puna nenumarate intrebari in legatura cu viata sa, cu deciziile pe care le-a luat in trecut, dar si cu directia in care o va lua de acum viata sa. Se poate spune ca atat femeile, cat si barbatii trec printr-o perioada in care sunt confuzi in legatura cu propria lor persoana si viata lor de pana atunci.
Atat la femei, cat si la barbati, spune psihologul Elisabeta Ilie, criza se caracterizeaza prin: satisfacerea anumitor nevoi importante care au fost neglijate sau partial neglijate. Cele mai la indemana exemple ar fi: femeile se ingrijesc mai mult de aspectul fizic, poarta haine pe care si-ar fi dorit sa le poarte cu 10 ani in urma, in culori deschise si texturi indraznete si, in privinta barbatilor care trec prin aceasta etapa: ei vor independenta, timp liber pentru un hobby, pentru prieteni, cheltuieli extravagante si lista poate continua.

In plus, barbatii tind sa se axeze pe viata lor profesionala si sa incerce sa obtina mai multe rezultate decat au obtinut, poate, in intreaga lor cariera de pana atunci. Femeile, in schimb - cu atat mai mult cu cat au reusit sa obtina succesul in cariera - tind sa isi evalueze mai intens reusitele din viata personala si sa puna accentul mai ales pe succesul obtinut de ele ca sotii, ca mame si ca iubite.

Cu totii avem in minte stereotipul barbatului aflat la aceasta varsta: cel care isi paraseste sotia pentru o femeie mult mai tanara si isi cumpara cea mai scumpa masina pe care si-o poate permite. Si la femei putem vorbi, cel putin in ultimii ani, despre casatorii facute in graba, despre hotarari de divort luate pe negandite.

Am intrebat-o pe psihologul Elisabeta Ilie cat din aceste schimbari se datoreaza crizei de varsta mijlocie. Iata ce ne-a explicat: "Criza apare pentru ca intampinam dificultati de trecere in etapa urmatoare. Sigur, fiecare isi 'intarzie' trecerea in mod diferit. Este foarte adevarat ca intalnim si comportamente de genul celor enumerate mai sus, dar nu sunt general valabile. Criza varstei mijlocii poate fi tradusa prin 'ingrasam porcul in ajun', ceea ce nu am reusit sa fac cu cativa ani in urma, recuparam acum la intensitate maxima. Este posibil sa fiu satisfacut, dar sunt si pericole."

Psihologul ne-a explicat si cum se declanseaza aceasta criza: "Exista un moment in care se declanseaza criza. El difera de la om la om. Dar nu momentul declanseaza criza, ci modul in care ne raportam (gandurile noastre) la trecerea in etapa urmatoare."

Sfaturile specialistului

Psihologul Elisabeta Ilie: "Este foarte bine sa valorificam fiecare etapa a vietii – dar este la fel de bine de stiut ca daca nu doresc sa vad ceva, asta nu inseamna ca nu exista acel ceva. De exemplu, faptul ca ma comport ca la 20 de ani, nu inseamna ca de fapt eu nu am 40. Este bine ca sufletul sa ramana vesnic tanar, dar la fel de bine este sa stim cat de maturi suntem."

Putem trece peste ea?

Cei care se confrunta cu criza de varsta mijlocie sunt uneori afectati si de depresii. Psihologul ne explica motivul pentru care nu ar trebui sa ne sperie aceasta etapa: "(...) criza varstei mijlocii nu este prima criza prin care trece o persoana. Care este secretul ca sa putem trece cu succes? Acceptarea vietii – trecere prin mai multe etape de dezvoltare. Nu avem cum sa ne impotrivim, si mai mult decat atat este firesc, de dorit sa ne dezvoltam, sa ne maturizam. Daca ne impotrivim vietii – avem de-a face cu o criza. Fie ca suntem sau nu de acord, maturizare apare, se intampla. Este mult mai usor, mai frumos, sa acceptam fiecare varsta, sa o valorificam, sa fim constienti de farmecul ei."

Totul tine de felul in care privesti lucrurile. Pentru a trece cu bine peste aceasta etapa, este suficient sa te accepti si cu bune si cu rele, dar si sa te pastrezi optimist!

Sursa online Feminis: Criza varstei mijlocii: ce aduce ea cu sine?

<< inapoi

 
 
     
Toate drepturile rezervate www.elpsi.ro
Webdesign www.xtrem-division.ro
ClickLink.ro Medicina INFOS.RO - DIRECTOR WEB Smarty Web Director Total Top Director web