Articole  
 

incapatanatii, oamenii care ne scot din minti

Orice discutie cu ei se transforma intr-un monolog. in timp, risca sa fie marginalizati. Nu respecta regulile, refuza nejustificat si resping alte puncte de vedere. Aceste persoane au „darul“ de a ne face viata un calvar.

„E incapatanat ca un catar!" Cand spui asta, e clar ca vorbesti despre cineva care te-a scos din minti, pentru ca nu vrea sa asculte si ce ai tu de spus. Irina (28 de ani) trece aproape zilnic prin asta. Iubitul ei, Alexandru, nu face decat ce vrea el. „Uneori, am impresia ca se poarta in felul acesta doar ca sa ma enerveze. Dar nu e deloc asa. Pur si simplu e incapatanat", continua Irina.

Tanara crede ca atitudinea lui Alexandru vine dintr-un orgoliu prea mare. „Eu stiu ca el, de felul lui, e cam mandru. Cumva, are o parere mai buna despre el decat despre ceilalti. Nu spun ca-i priveste pe cei din jur cu un aer de superioritate. Dar cred ca, in sinea lui, asa se simte", il analizeaza Irina pe iubitul ei.

„De exemplu, daca vreau sa rezerv bilete la film si ii propun niste locuri despre care eu cred ca sunt cele mai bune din cele ramase libere, el imi spune ca sunt altele mai bune si nu accepta argumentele mele", spune tanara. Cum reuseste sa se inteleaga in cele din urma cu Alexandru? „Las de la mine. E singura solutie. E un tip minunat, dar trebuia sa aiba el un defect. E incapatanat!"

Uneori, cand se gandeste la viitor, Irina incearca o temere, desi recunoaste ca e putin exagerat sa-si puna o asemenea problema. „Ma tot intreb ce m-as face daca am avea un copil care sa-i semene, adica sa fie la fel de incapatanat", marturiseste Irina.

incapatanarea nu se strecoara doar in viata privata. La birou, colegii care au aceasta trasatura le pot da mari batai de cap celorlalti.

Nu ofera argumente

Dan, de pilda, un barbat in varsta de 42 de ani, care conduce un colectiv format din 12 persoane, are in subordine o angajata care este, dupa cum spune el, „culmea incapatanarii".

„Pur si simplu refuza sa-si schimbe parerea si atunci cand ii explici frumos ca nu este bine sa faca asa cum vrea ea. Si nici macar nu-ti ofera un argument pentru pozitia ei extrema, zic eu", se plange Dan.

Cu toate acestea, per total, barbatul ii apreciaza munca si nu vrea sa renunte la subordonata. „Asta e! Mergem inainte si cu oamenii incapatanati", spune el zambind.

Atitudinea rigida a unei persoane ajunge sa-i afecteze pe cei din jur, iar, daca este dusa la extrem, relatiile au de suferit.

De ce sunt indaratnici?

Totusi, atrag atentia psihologii, inainte de a lua decizii transante trebuie sa intelegem de ce unele persoane din jurul nostru se comporta in acest fel.

„Vorbim de incapatanare atunci cand avem de-a face cu o persoana care are o atitudine rigida", afirma psihoterapeutul Aniela Minu. „Poate fi rezultatul inflexibilitatii atunci cand, in ciuda argumentelor si a dovezilor primite, persoana in cauza refuza sa-si schimbe pozitia. Uneori, acest lucru se intampla din cauza ca nu ajunge sa fie convinsa de argumentele aduse, alteori este vorba despre anumite pareri la care nu vrea sa renunte", adauga Minu.

Psihologul Catalina Hetel afirma ca „incapatanatul se afirma pe sine. I se pare ca pierde in cazul in care accepta ca nu are dreptate". Cauza? „Acesti oameni au un Eu fragil si considera ca daca renunta se pierd pe ei insisi, ca nu mai sunt aceiasi", explica Hetel.

Specialistii in comportament uman afirma insa ca oamenii care nu vor sa se lase convinsi nici in ruptul capului pot reactiona astfel dintr-un motiv pe care refuza sa-l dezvaluie.

Etichetare gresita

Daca intr-un dialog interlocutorul refuza sa ne impartaseasca parerea, nu trebuie sa-i atribuim imediat eticheta de „incapatanat", atrag atentia psihoterapeutii. Exista si persoane care nu sunt dispuse sa accepte o parere, in cazul in care in sprijinul acesteia nu sunt aduse suficiente argumente solide.

Tendintele apar din copilarie

Copilul se incapataneaza inca de mic. Vrea sa se afirme. „Spune «nu» atunci cand trebuie sa faca ceva sau spune «ba da» atunci cand i se spune «nu»", afirma psihologul Catalina Hetel.

La randul sau, Aniela Minu afirma ca „in general, copiii sunt incapatanati atunci cand nu inteleg ca lucrurile nu stau mereu asa cum vor ei". Masurile educative vin sa-l invete pe copil ca nu poate avea orice, oricand si oricum.

„in acest fel se invata toleranta la frustrare si se preintampina aparitia emotiei de furie", spun specialistii in comportament uman. Daca intre parinti si copii apare un raport de forte, se ajunge la un comportament in oglinda.

„in loc sa avem de-a face cu un copil intr-o etapa de dezvoltare si cu un parinte adult care-l intelege, vorbim de un copil incapatanat si de un parinte la fel", mai spune Catalina Hetel.

Unde poti sa ajungi din cauza incapatanarii

intr-o societate in care totul se schimba cu o viteza ametitoare, o atitudine lipsita de flexibilitate conduce la reale dificultati in adaptarea la diferite situatii. „Relationarea cu ceilalti devine greoaie, riscand sa duca la izolare si la marginalizare din partea grupului. Persoanele incapatanate nu sunt tocmai agreate, fiind percepute ca dificile si ursuze", explica psihologul Aniela Minu.

Specialistii in comportament uman afirma ca unei persoane care are aceasta caracteristica nu ii pasa de sentimentele celor din jur. in momentul in care ii ies pasientele, are tendinta sa-si accentueze aceasta atitudine. Exista insa si cazuri extreme.

„incapatanarea poate avea chiar o latura patologica, atunci cand persoana nu reuseste sa «vada» realitatea, ajungand astfel la depresie", adauga psihologul Catalina Hetel.

Pusi la colt la serviciu

Probleme imediate pot aparea la locul de munca, pentru ca in organizatiile in care totul functioneaza bine, managerii nu sunt dispusi sa accepte o astfel de atitudine.

Expertii in resurse umane sunt de parere ca aceasta tipologie de persoane este considerata ca fiind „daunatoare ritmului de lucru, generand frustrari in echipa". Daca raman in colectiv, au putine sanse sa avanseze.

„incapatanarea nu poate fi constructiva", subliniaza Elisabeta Ilie. Benefica poate fi ambitia. „De foarte multe ori, ambitia si incapatanarea sunt considerate sinonime, ceea ce nu este adevarat. Ambitia ne conduce catre atingerea obiectivelor fara a ne face rau noua sau celor din jurul nostru", observa Elisabeta Ilie.

in plan profesional, o persoana care stie cum sa-si foloseasca indarjirea se poate dovedi foarte utila, mai ales intr-un rol de negociator.

„Un astfel de angajat poate fi folosit in interesul companiei. Dar incapatanatul poate pierde mult pe teren profesional doar pentru ca nu renunta atunci cand e necesar", explica psihologul Lena Rusti.

Cum ne intelegem cu cei care nu lasa de la ei

Daca vrem sa cadem la pace cu o persoana care da dovada de o atitudine rigida, inainte de toate, trebuie sa intelegem de ce se poarta in acest mod, spun psihologii. „Daca reusesti sa intelegi care este motivul incapatanarii sale, e mai usor sa-l determini sa devina flexibil, sa fie dispus macar sa te asculte", explica Lena Rusti. Asta pentru ca, rareori, astfel de oameni recunosc ca au o problema si asteapta ca toti cei din jur sa-i ia ca atare si sa le satisfaca dorintele.

Pentru a putea convietui alaturi de o astfel de persoana, este indicat s-o ajutam sa constientizeze faptul ca o serie de concesii sau chiar compromisuri nu-i stirbesc personalitatea. Altfel, traiul alaturi de ea se poate transforma intr-un cosmar.

„Cel mai bine este sa i se spuna «daca as fi in locul tau, as face asta...»", considera psihoterapeutul Catalina Hetel.

De asemenea, „un incapatanat trebuie invatat sa accepte consecintele atitudinii sale inflexibile", spune psihologul Aniela Minu. Daca este avertizat in prealabil cu privire la ce urmeaza sa i se intample daca nu vrea sa „negocieze", iar apoi suporta consecintele, in timp, va deveni mai flexibil.

Sa nu cadem in cursa

Un alt secret este, spune Elisabeta Ilie, „sa nu-i facem jocul incapatanatului". Pe de alta parte, cand atitudinea sa este intr-o anumita masura justificata, nefiind vorba de un capriciu, este utila o concesie din partea noastra.

Totodata, trebuie sa apreciem momentele in care da dovada de un comportament flexibil si sa-i explicam care sunt beneficiile acestei atitudini. Este un prim pas spre stabilirea unei intelegeri. „Daca nu se gasesc cai de comunicare si de negociere a unei pozitii castig-castig, relatiile au slabe sanse sa reziste si sa fie satisfacatoare", conchide psihologul Aniela Minu.

"incapatanarea este o modalitate de a fi in centrul atentiei, de a-i determina pe ceilalti sa gaseasca metode sa ne intre in voie." Elisabeta Ilie, psiholog

"Daca reusesti sa intelegi care este motivul incapatanarii unei persoane, e mai usor s-o determini sa devina mai flexibila. " Lena Rusti, psiholog

Sursa online Adevarul: incapatanatii, oamenii care ne scot din minti

<< inapoi

 
 
     
Toate drepturile rezervate www.elpsi.ro
Webdesign www.xtrem-division.ro
ClickLink.ro Medicina INFOS.RO - DIRECTOR WEB Smarty Web Director Total Top Director web