Telefoanele mobile moderne ne transforma in sclavi ai jobului  
 

Telefoanele mobile moderne ne transforma in sclavi ai jobului

Telefoanele performante ii fac pe tot mai multi sa se concentreze asupra vietii profesionale, dand uitarii momentele petrecute alaturi de membrii familiei sau de persoanele din anturajul apropiat. Tot mai multi oameni care au responsabilitati mari in companii cad prada dependentei de telefoanele performante.

Odata ce au intrat in posesia unui BlackBerry sau a unui iPhone, nu mai sunt nevoiti sa stea tintuiti la birou. Casuta postala electronica poate fi verificata si prin intermediului telefonului; computerul nu mai este singura ustensila folositoare in acest sens. Si datele pot fi transmise prin telefon, iar accesarea paginilor de internet este si aceasta o bagatela.

Iar sefii companiilor stiu asta. Destul de multi considera ca merita sa investeasca in astfel de telefoane pe care sa le dea celor cu functii de raspundere pentru a-i „obliga" in acest fel sa fie in contact permanent cu urgentele firmei. Cert este ca, spun specialistii in servicii de telefonie, in momentul in care ai un astfel de telefon nu prea te mai poti scuza ca nu ai avut cum sa rezolvi o situatie neprevazuta ce a intervenit in ultimul moment.

Oficiali ai Vodafone spun ca, daca in prima instanta telefoanele BlackBerry erau comandate in special de firme, acum „se poate vorbi de un echilibru intre numarul utilizatorilor care doresc o sincronizare cu reteaua de date a companiei si cei individuali". in ceea ce priveste iPhone, spun cei de la Orange, „jumatate din telefoane sunt utilizate de clienti individuali, in timp ce cealalta jumatate este achizitionata de companii".

Totodata, mai afirma acestia, „majoritatea utilizatorilor de iPhone sunt barbati, cu o pondere de 60% din total. Clientii din segmentul de varsta 18-35 de ani sunt cei mai atrasi de acest terminal".

Claudiu S., in varsta de 38 de ani, lucreaza in domeniul juridic la o multinationala. A primit un Blackberry de la firma si, la inceput, a fost cum nu se poate mai mandru.

„L-am primit acum circa doi ani. Putini aveau asa ceva la noi. Preturile sunt mari, pot sari chiar de 300 de euro", spune el. Ce a insemnat pentru el, in prima instanta, acest telefon? „O gura de oxigen oferita de utilizarea tehnologiei moderne", admite barbatul. Ce a ajuns acum ? „O corvoada. Ma sufoca! Sunt legat de telefon, de parca eu n-am dreptul la viata personala. Uneori, imi vine sa-l arunc. Numai ca, in acelasi timp, am nevoie de el", se plange acesta.

De buna voie si nesiliti de nimeni

Daca unii primesc telefoane performante de la firma, exista si persoane care fac eforturi sa si le cumpere singure si care, intr-un fel, devin dependente de aceste „aparate-minune".

„Da! Nu pot sa mai concep viata fara minunatul meu iPhone", afirma Ioana A., in varsta de 41 de ani, care lucreaza in domeniul auditului financiar. „Mi-am dorit un astfel de telefon pentru ca ma simteam fara putere atunci cand eram departe de birou", explica ea, adaugand ca de cand a intrat in posesia acestui aparat nu se mai loveste de sentimente de nesiguranta. „imi da senzatia ca pot controla situatia chiar si de la distanta. E o investitie buna! Telefonul asta chiar face toti banii", mai spune ea. Numai ca femeia marturiseste ca „o mananca degetele" chiar si atunci cand nu are ceva urgent de rezolvat in legatura cu serviciul.

„M-am obisnuit asa. Si chiar daca nu am o urgenta, tot imi caut de lucru la telefon. Am site-urile mele de internet unde caut informatii, trimit e-mailuri, intru pe retelele de socializare unde mi-a facut conturi, tin legatura cu oamenii pe care ii stiu, aflu ce au mai facut. Nu conteaza daca sunt pe plaja sau acasa, in varful patului", mai spune Ioana. Nu se considera dependenta, ci doar o persoana care profita de avantajele tehnologiei moderne.

Partener de somn

Comportamentul persoanelor care au astfel de telefoane a ajuns subiect de studiu. O astfel de cercetare a fost realizata la inceputul acestui an de specialisti de la Universitatea Stanford, SUA, pe 200 de studenti care aveau aparate iPhone de mai putin de un an. Potrivit studiului, acestea au devenit o parte esentiala a vietii tinerilor. 75% din ei au declarat ca ajung sa adoarma cu telefonul langa ei, iar 69% au afirmat ca au mai multe sanse sa-si uite acasa portofelul decat iPhone-ul. Chiar si in aceste conditii, numai 6% s-au declarat dependenti de acest aparat.

Totodata, in timp ce 30% din subiecti au afirmat ca telefoanele de acest tip reprezinta pentru ei „o poarta spre lume", 15% au spus ca i-au transformat in „dependenti de media". Mai mult de jumatate (54%) au afirmat ca multumita acestor aparate au devenit mai productivi.

Telefoane pe sexe

De obicei, telefoanele iPhone sunt detinute de femei, a caror viata personala este „conectata" la acest aparat, arata un studiu facut la sfarsitul anului trecut de site-ul de cumparaturi Retrevo. in acelasi timp, posesorul tipic de BlackBerry este genul de barbat care doreste sa aiba in permanenta acces la e-mailul companiei. Conform acestei cercetari, realizate in randul a 445 de persoane care detin un smartphone, barbatii reprezinta 60% din persoanele care au un BlackBerry, in timp ce femeile reprezinta un pic peste jumatate din persoanele care detin un iPhone.

Oamenii cu responsabilitati la locul de munca nu pot renunta la mobil in nicio imprejurare

Celulare performante

Telefoanele BlackBerry reprezinta o gama de celulare care imbina posibilitatea de a folosi e-mailul in timp real si facilitatile unui smartphone (telefon inteligent) - agenda, calendar si organizator. La randul lor, aparatele iPhone permit atat utilizarea internetului cat si a unor optiuni multimedia.

Cum iti schimba telefoanele viata

Gadgeturile moderne au toate sansele sa le distruga posesorilor viata privata. Femeile au ajuns chiar sa dea vina pe telefoanele BlackBerry si iPhone pentru dezastrul din patul conjugal, arata un studiu realizat luna aceasta de compania farmaceutica Bayer.

Mai mult de un sfert dintre femei (28%) sustin ca e-mailul si internetul le distrug viata amoroasa, pentru ca reprezinta singura preocupare a sotilor lor in dormitor, arata cercetarea citata de „The Daily Telegraph". Totodata, femeile afirma ca printre alti factori care intervin in viata de cuplu se numara prea multe ore petrecute la munca (55%) si oboseala (83%).

Succes la serviciu, dezastru acasa

Utilizarea unui telefon BlackBerry sau a unui alt aparat din gama smartphone (telefon inteligent) contribuie in mod decisiv la cresterea productivitatii la locul de munca, releva un studiu realizat in urma cu circa doi ani de compania canadiana Research in Motion, care produce primul tip de telefon mentionat.

Totusi, aceste gadgeturi moderne au un impact negativ asupra vietii private si fac dificila incercarea de a pastra un echilibru intre viata profesionala si cea personala.

Unii dintre cei intervievati in cadrul acestui studiu au afirmat ca daca nu ar fi avut la dispozitie astfel de telefoane in weekend, in ziua de luni ar fi pierdut ore in sir pentru a raspunde e-mailurilor ce se strangeau in cutia postala electronica.

„Pentru multi, un BlackBerry inlocuieste clasicul laptop si este mult mai comod", au subliniat autorii studiului. Potrivit acestora, productivitatea unei echipe ai carei membri au astfel de telefoane creste cu 38%.

Presedinte dependent

Dependenta presedintelui SUA, Barack Obama, de BlackBerry a devenit de notorietate in timpul campaniei electorale din 2008, pentru ca a refuzat sa renunte la acest gadget in ciuda eventualelor probleme de securitate.

Un angajat bun nu traieste doar pentru locul de munca

in contextul in care companiile producatoare de telefoane mobile se intrec in a scoate pe piata produse tot mai performante, specialistii in comportament uman nu exclud posibilitatea ca tot mai multe persoane sa cada in capcana utilizarii excesive a acestora.

„in plus, existenta unei culturi de tip competitiv, in care telefonul transmite un mesaj de putere (unii vor sa stie ce tip de telefon ai, cate ai si cat de mult le folosesti) incurajeaza foarte mult consumul, acesta putand duce la dependenta, mai ales daca vorbim de persoane vulnerabile in a-si crea un status social prin lucrurile de care se inconjoara", explica psihologul Lena Rusti.

Cand putem, insa, sa vorbim de o dependenta? „in momentul in care folosim telefonul in exces pentru nimicuri, atunci cand nu stim sa ne folosim timpul liber si apelam tot la telefon", spune psihologul Elisabeta Ilie. Daca unei astfel de persoane ii iei telefonul, o vezi ca „devine agitata, chiar nervoasa", afirma Lena Rusti.

Din nou printre oameni

Solutia ar fi ca persoanele dependente de telefoane sa reinvete sa traiasca printre celelalte „fara a se mai apara prin intermediul telefonului", considera psihologii.

„Pentru unele persoane, de exemplu, este mult mai confortabil sa vorbeasca la telefon in timp ce sunt in autobuz sau intr-o sala de asteptare, decat sa stea alaturi de ceilalti. Impactul prezentei altor oameni este diminuat de persoana care este la celalalt capat al conversatiei", afirma Lena Rusti. Pe forumuri sau bloguri unde sunt dezbatute probleme legate de diverse dependente, unii povestesc ca incearca sa-i dezvete pe cei apropiati de mania telefoanelor oferindu-le mici premii atunci cand reusesc sa nu se mai atinga de mobil, desi simt acest imbold.

in ceea ce priveste echilibrul intre viata profesionala si cea privata, psihologul Elisabeta Ilie spune ca „doar noi putem trasa limitele". „Daca intelegem faptul ca un angajat bun nu trebuie sa traiasca doar prin si pentru serviciu, ci are nevoie si de viata privata, iar cu cat are mai multe satisfactii acasa, cu atat va fi mai eficient la munca, atunci va veni si echilibrul", conchide psihologul.

Pro: Gadgeturi eficiente

Persoanele care sunt nevoite sa rezolve rapid o serie de probleme de serviciu, chiar si atunci cand nu se afla la birou, pot apela la un telefon performant, ce are facilitati asemanatoare unui laptop.

Contra: Pot crea dependenta

Cei care utilizeaza in exces telefoanele mobile performante risca sa devina sclavii acestora, distrugandu-si viata privata si afectan-du-le, totodata, vietile celor din familie sau din anturajul apropiat.

Sursa online Adevarul: Telefoanele mobile moderne ne transforma in sclavi ai jobului

<< inapoi

 
 
     
Toate drepturile rezervate www.elpsi.ro
Webdesign www.xtrem-division.ro
ClickLink.ro Medicina INFOS.RO - DIRECTOR WEB Smarty Web Director Total Top Director web