Vrei sa pierzi un prieten? Ia-l in vacanta!  
 

Vrei sa pierzi un prieten? Ia-l in vacanta!

Sa-ti petreci concediul cu un amic cu care bei din cand in cand o bere poate fi o idee proasta. Si cu rudele sau colegii de serviciu poti da gres. Cateva zile sunt suficiente pentru ca o relatie de prietenie sa se duca pe apa sambetei. Si asta pentru ca, stand mai mult impreuna, poti descoperi ca prietenul este altfel de cum il stiai.

„Nu mai fac niciodata prostia sa invit in vacanta persoane pe care de-abia le-am cunoscut", se jura Calin, un tanar de 27 de ani, iubitor de munte. „Asta de cand am avut, anul trecut, parte de scene de-a dreptul penibile. Am vrut, initial, sa plec doar cu prietena mea, dar am apucat sa ma laud cu planurile mele de mini-concediu intr-o pauza, la munca. Un coleg cu care ma intelegeam eu mai bine m-a auzit si a parut entuziasmat de itinerariu. I-am zis ca daca vrea, sa vina cu noi, iar el m-a anuntat ca vine si cu iubita lui", povesteste Calin.

„I-am spus ca vom urca din Busteni pana la Cabana Piatra Arsa, ca vom innopta cel mai probabil pe munte, la cort si ca vom colinda asa Muntii Bucegi trei sau patru zile. Eu am zis, eu am auzit. in ziua plecarii, ma trezesc dimineata cu el si cu prietena lui, imbracata in niste blugi mulati, o bluza mai degraba de club decat de zi si cu niste pantofi cu toc", isi aminteste Calin.

in loc de cort, poseta

Tanarul povesteste ca pe toata durata calatoriei cu trenul a asteptat ca prietena colegului lui sa scoata din poseta „minuscula" din dotare sau macar din rucsacul iubitului ei o pereche de bocanci. Nici gand. „S-a rujat, s-a aranjat, iar cand am ajuns in Busteni n-a fost chip sa-i conving ca pe munte, oricat ar fi traseul de usor, e incomod sa urci in pantofi cu toc. Drept pentru care am facut popasuri la fiecare sfert de ora", se amuza acum Calin. La vremea respectiva insa, ii venea sa intre in pamant de rusine fata de prietena lui, dornica de drumetii lungi prin Bucegi. „Am ajuns pana la urma, cu chiu cu vai, la cabana, unde ne-am si cazat pentru ca «domnisoara» nu putea dormi la cort, din cauza ca nu avea «conditii».

A doua zi am stat noi ce-am stat si daca am vazut ca nu-i putem convinge pe cei doi amorezi sa continue traseul, am ramas sa lancezim alaturi de ei, la soare. Nu de alta, dar daca am fi ales sa plecam si sa ne continuam drumul, sunt sigur ca nu as mai fi schimbat niciodata vreo vorba cu tipul asta, la munca. Si-asa, dupa ce ne-am intors, am evitat o vreme sa mai dau ochii cu el", spune Calin.

Tot in urma unei vacante, dar de data asta la mare, si-a stricat si Iuliana (34 de ani) relatia cu un prieten din copilarie. „Trecuse mult timp de cand nu mai vorbisem cu el si nu-mi doream ca relatia noastra sa se raceasca de tot, asa ca am insistat sa vina cu mine si cu sotul meu la mare. Mai ales ca el trecuse de curand printr-un divort urat. intr-un final, a acceptat, dupa ce l-am asigurat ca nu e nicio problema sa-i platim noi cazarea pentru doua nopti", povesteste Iuliana.

„Ajunsi la mare, am mers direct la plaja, in timp ce invitatul nostru s-a postat la prima carciuma, de unde nici nu s-a mai ridicat. Seara, ne-a dat telefon sa venim sa-l luam ca nu se mai poate tine pe picioare si nici nu are bani sa achite consumatia", isi aminteste femeia. Dupa ce au platit la bar cat pentru o noapte la un hotel de trei stele, cei doi soti au petrecut ore-n sir compatimindu-l pe amicul lor. Numai ca a doua zi, acesta s-a comportat ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat si i-a anuntat catre seara ca „merge sa stea cu niste amici din liceu pe care i-a intalnit pe plaja si ca mai vorbim", isi aminteste Iuliana, adaugand ca de atunci nici nu a mai vorbit cu el.

Venim mai obositi decat plecam

„Relatiile de prietenie se structureaza ca orice alt gen de relatie pe nevoi si pe asteptari, dar si pe indeplinirea acestora. O persoana poate sa ne satisfaca nevoia de comunicare, de distractie, de «barfa» la o cafea sau la o bere, dar o vacanta presupune cateva zile sau chiar o saptamana petrecute in compania acesteia. Practic, nu vorbim doar despre o bere, ci si despre mese regulate sau nu, despre culcatul la o anumita ora, despre gusturi comune in materie de petrecere a timpului liber", atrage atentia psihoterapeutul Catalina Hetel.

Negocierea linistii

„Pana la urma, este normal sa nu avem gusturi identice cu ceilalti", explica psihologul Elisabeta Ilie. Ea sustine ca intelept ar fi sa facem impreuna cu prietenii doar ceea ce ne face placere, iar, in rest, sa ne vedem de planurile noastre. De aceea, inainte de a pleca in concediu ar fi util sa facem un plan pe zile si activitati impreuna cu cei pe care i-am ales sa ne insoteasca.

Numai asa ne putem asigura ca vom petrece un timp comun de calitate, ramanand ca in afara acestei „programari" sa ne relaxam asa cum simtim pe moment. in plus, daca nu alegem persoanele potrivite alaturi de care sa ne putem relaxa, ne vom intoarce si mai obositi decat am plecat si vom avea un randament foarte scazut.

Camera de urgenta pentru certareti

Constienti de inevitabilele certuri din cupluri sau din cercurile de prieteni aflati impreuna in concediu, suedezii au inventat un serviciu contra-cost cu ajutorul caruia turistii sa-si poata rezolva problemele de comunicare. „Camera de garda", asa cum este numit serviciul, poate fi folosita de oaspetii cazati la complexul hotelier din Lysekil, o localitate de pe coasta de vest a Suediei, informeaza Deutsche Welle.

Pentru 10 euro pe ora, Stina Stahl ii ajuta pe turistii artagosi sa identifice cauzele nemultumirilor lor. Printre cele mai comune aspecte care ajung sa tensioneze relatiile dintre cei aflati in vacanta se numara vremea proasta, camera de hotel sub asteptari, mancarea proasta sau mizeria de pe plaja, sustine Stahl.

Pentru majoritatea oamenilor concediul reprezinta acel moment indelung asteptat, acea oaza de liniste in care fortele psihice si fizice se refac, in care ne simtim liberi sa facem ceea ce ne dorim. Miza unui concediu reusit este mare, iar alegerea unor persoane potrivite, compatibile cu noi, este un factor esential, ce poate face diferenta intre o vacanta reusita si una ratata.

Daca aflam in concediu ca, de fapt, nu ne potrivim cu cei pe care i-am invitat pot aparea tensiuni, frustrari, emotii negative provocate de diferenta dintre asteptarile noastre si ceea ce ne este dat sa traim. Toate acestea pot duce la slabirea sau chiar la ruperea relatiilor cu prietenii sau cu rudele, mai ales daca nu exista capacitatea de a ne comunica clar asteptarile, nevoile, de a negocia atunci cand apar pareri diferite.

Ideal ar fi ca aceste discutii ce tin de stilul de viata si de personalitatea fiecaruia sa existe inainte de mult visatul concediu. Astfel, ne putem da seama cat de compatibili suntem cu ceilalti si putem anticipa daca ne-am simti sau nu bine in compania lor. Daca descoperim in vacanta ca unii vor sa stea toata ziua la plaja, iar altii sa doarma dupa ce au fost prin cluburi sau unii doresc sa urce pe munte, iar altii sa stea doar pe langa cabana, la gratare si muzica, atunci concediul poate fi compromis.

intr-o asemenea situatie, e important sa dam dovada de toleranta, sa incercam sa ne implinim nevoile si asteptarile personale, dar sa tinem cont si de cele ale prietenilor, chiar daca sunt extrem de diferite de ale noastre. in loc sa intram in conflicte si sa pierdem energie pretioasa, putem incerca sa transformam orice dificultate sau incompatibilitate intr-o provocare: aceea de a putea trai si cu tensiunea contrariilor, de a ne adapta creativ si flexibil la ce ni se intampla, de a gasi puterea sa ramanem senini, relaxati. Astfel, evitam emotiile negative precum furia, irascibilitatea, frustrarea, anxietatea, care ne fac rau in primul rand noua si apoi relatiilor noastre de prietenie.

Detalii care ne pot salva deplasarea

Psihoterapeutul Catalina Hetel enumera cateva aspecte de care ar fi bine sa tinem seama inainte de a ne planifica vacanta impreuna cu un alt cuplu sau cu alte persoane:

1. Ne place sau nu partenera/ partenerul prietenului sau copiii lor? Acest aspect este extrem de important intrucat, daca la o bere sau la serviciu suntem doar in compania prietenului, in vacanta suntem nevoiti sa acceptam, deseori, prezenta intregii sale familii.

2. Suntem dispusi sa acceptam daca prietenul nostru isi doreste sa faca altceva decat vrem noi? Daca vrea altceva, cel mai indicat este sa ne comportam matur. O vacanta impreuna cu prietenii inseamna sa fim un timp impreuna, deci nu este obligatoriu sa fim „lipiti" permanent.

3. Atentie la felul relatiei! Unii oameni se comporta diferit in compania altora. Asa se explica de ce, daca plecam in vacanta cu un coleg de serviciu cu care obisnuiam sa avem o relatie amicala, barbateasca, nu ar trebui sa ne frustram daca sotia acestuia nu agreeaza acelasi gen de comportament sau daca acest coleg devine putin „schimbat" in prezenta sotiei si a copiilor. Trebuie sa tinem seama de context si sa ne formam asteptari pornind de la acest aspect.

4. Trebuie sa profitam de vacanta! Cel mai intelept este sa incercam sa ne relaxam, sa ne simtim bine, sa luam de la cei cu care mergem atat cat pot ei sa ne ofere si sa le dam atat cat suntem noi dispusi sa oferim in conditiile in care ne dorim sa petrecem o vacanta frumoasa.

Sursa online Adevarul: Vrei sa pierzi un prieten? Ia-l in vacanta!

<< inapoi

 
 
     
Toate drepturile rezervate www.elpsi.ro
Webdesign www.xtrem-division.ro
ClickLink.ro Medicina INFOS.RO - DIRECTOR WEB Smarty Web Director Total Top Director web