Carieristul, colegul care te eclipseaza  
 

Carieristul, colegul care te eclipseaza

Este ambitios si perseverent. La prima vedere, un personaj bun, dar care le face rau colegilor pentru ca munceste peste program si ridica nivelul de asteptari al sefului.

O mare parte din stresul de la birou este generat de colegi si de superiori, mai ales ca nu exista colective ideale. Cu ajutorul specialistilor, „Adevarul“ a stabilit 12 categorii de colegi toxici, pe care le-a prezentat recent pe scurt. Acestea sunt:

  1. Barfitorul
  2. incurca-lume
  3. Parvenitul
  4. Atotstiutorul
  5. Antisocialul
  6. Carieristul
  7. Lenesul
  8. Obsedatul de control
  9. Lingaul
  10. Negativistul
  11. Pretiosul
  12. Tipicarul

Carieristul ajunge de obicei in functii de conducere, dar nu arde etape. Pentru el, familia si prietenii sunt pe locul doi, dupa slujba. Este un adevarat „workaholic“ si, de cele mai multe ori, nu poate mentine un echilibru sanatos intre viata profesionala si cea personala. Asa il caracterizeaza specialistii din firmele de recrutare pe colegul nostru care mizeaza totul pe cartea carierei.

Un bun profesionist la prima vedere, dar un coleg toxic in raport cu ceilalti angajati cu care intra in contact. Pentru el nu exista pauze si niciun program stabilit. Sacrifica totul pentru a reusi profesional si ii obliga uneori si pe ceilalti sa faca acelasi lucru.

„Un carierist isi poate rani colegii din dorinta lui de a se face remarcat, putand chiar sa-si asume rezultate ce nu ii apartin. in cadrul echipei este important ca managerul sa observe comportamentul fiecaruia si sa gaseasca parghiile de motivare cele mai eficiente pentru fiecare in parte“, crede Iuliana Badea, Sales Manager la Lugera & Makler. Si evolutia personajului depinde in mare masura de sef, dar si de cat de toxic devine in timp.

„Un carierist poate avansa frumos, fara a arde etapele, daca are un manager care stie sa-i canalizeze dorinta de promovare si de competitie in sensul atingerii unor rezultate mai bune“, mai spun recrutorii.

Se crede de neinlocuit

De cele mai multe ori carieristul ii face sa se simta stresati pe colegi. El vrea cu orice pret sa-i demonstreze angajatorului ca se poate sa te dedici trup si suflet companiei. Asa ca singura lui reactie fata de colegii cu un comportament normal este sa se uite cu mirare cum pleaca exact la incheierea programului si sa creada despre acestia ca „rup usa“.

Un astfel de coleg care a pierdut simtul masurii este intalnit mai ales in companiile mici. Carieristii au impresia ca sunt de neinlocuit si renunta la concedii pe motiv ca nimeni nu poate face fata sarcinilor in lipsa lor. Asa il descrie Anca, o tanara care lucreaza la o firma cu cinci angajati, pe seful ei, economist.

in cadrul companiilor mici carieristul are sanse mai mari sa avanseze pentru ca poate fi observat in mod direct de patroni si poate comunica deschis cu acestia.

Comunica bine

in plus, carieristul are si cateva domenii in care reuseste sa-si puna in valoare calitatile fara prea mare efort. „Carieristul va fi foarte usor regasit in joburi care implica foarte multa comunicare si relatii cu oamenii pentru ca aceste situatii il pot promova cel mai rapid. Poate lucra in domenii precum marketing, comunicare si vanzari“, afirma reprezentantii Lugera & Makler.

Caracterul sau devine rapid toxic si pentru subordonati pentru ca se asteapta ca si aceastia sa se sacrifice pentru companie.

Cat rezista fara viata personala

Psihologii cred ca nimeni nu rezista la infinit fara echilibru. „Sacrificiul vietii personale, mai devreme sau mai tarziu, se va face cunoscut prin comportament si prin inrautatirea starii emotionale“, spune psihologul Elisabeta Ilie. in plus, cu timpul, carieristii pot deveni deprimati si dezamagiti de propria viata si pot ajunge chiar sa sufere de anumite boli psihice.

Angajatii platesc antrenori pentru a avea succes

„Aceste persoane incep sa aiba resentimente, sa se gandeasca ca doar ele depun eforturi si ca acestea nu sunt apreciate asa cum ar trebui. Asta le face sa devina nervoase, obosite si dezamagite“, atrage atentia Elisabeta Ilie.

Cum lucram in echipa cu un carierist

Putem alege sa ne molipsim. in cazul in care este alegerea noastra sa stam peste program, sa indeplinim si alte sarcini decat pana acum, adica sa ne lasam influentati de carierist, nu trebuie sa-l invinuim pe acesta. Sunt multi angajati care apreciaza competitia si care intra in hora. Ne stabilim clar sarcinile. Putem discuta cu conducerea faptul ca sarcinile pot fi indeplinite cu succes in timpul programului, iar ramanerea peste program este inutila. Angajatul trebuie sa accepte ca, daca are timpi morti in programul zilnic, poate primi sarcini suplimentare.

Putem afla asteptarile sefului. O alta solutie este sa asteptam pana cand ne cere sa stam la serviciu cat carieristul. in acest caz poate aparea o discutie despre asteptarile fiecaruia mai ales in ceea ce priveste sarcinile ce trebuie indeplinite, programul si salariul obtinut.

Barbatul este workaholicul tipic

Noua generatie de femei pare a fi cel putin la fel de ambitioasa cand vine vorba de cariera. Potrivit unui studiu realizat in Statele Unite, 26% din femei contribuie mai mult la venitul familiei decat sotii lor. Aceste femei au un salariu cu cel putin 10% mai mare decat al partenerului. Totusi, se pare ca angajatul carierist clasic trebuie sa fie barbat. Acest lucru din cauza ca femeile nu sunt dispuse sa renunte la viata de familie la fel de usor ca barbatii.

in Europa, statutul profesional al femeii este inca amenintat de prejudecati, asa ca doar doua treimi dintre acestea simt ca au sanse egale cu reprezentantii sexului tare. O cercetare realizata in Marea Britanie sustine ca 44% din femei cred ca de vina este dominanta rolului barbatului in companii, iar doua treimi pun acest lucru pe seama faptului ca si-au intrerupt cariera pentru a avea o familie.

„Nu conteaza daca esti femeie sau barbat. A ajunge in boardul de conducere a unei companii nu este usor. E nevoie sa faci multe sacrificii in viata personala“, spune o femeie de afaceri participanta la studiu.

Europencele, in urma

Nici cand vine vorba de salariu europencele nu se ridica la nivelul barbatilor. O cercetare realizata in 2007 pe un esantion de 42.000 de manageri din Anglia a demonstrat faptul ca femeile sunt platite mai prost decat barbatii care ocupa acelasi post. in timp ce angajatele aflate pe posturi de „middle management“ castiga cu 12% mai putin decat barbatii de pe pozitii similare, in top management prapastia se adanceste la 23%. in plus, femeile sunt mai inclinate sa renunte la jobul lor la prima nemultumire, in timp ce barbatii carieristi sunt dispusi sa ramana mai mult timp pe pozitii.

Antrenament de carierist

Oricine isi doreste sa avanseze in cariera, dar nu oricine poate obtine acest lucru fara efort. Carieristii pozitivi, adica cei care reusesc in viata profesionala, pot fi antrenati de specialisti numiti „coacheri“. Acestia te pot ajuta sa-ti creezi o personalitate unica in calitate de angajat, dar si sa poti comunica mai bine cu superiorii. Cei care apeleaza la astfel de specialisti sunt tot mai multi de la un an la altul.

in ultima vreme, cele mai frecvente probleme au legatura cu locul de munca, spun specialistii. De aceea, cei mai multi antrenori din Romania s-au axat pe business coaching. „in business coaching pretul pe o sesiune poate ajunge la 500 euro sau mai mult. Daca vorbim de antrenori din strainatate, cu experienta de 20 de ani in domeniu, costurile sunt fara discutie mult mai mari“, spune Ramona Lacatus, life coach.

Antrenorul de cariere promite sa te motiveze, sa-ti ofere sprijin in momentele in care vrei sa abandonezi si sa te ajute sa alegi cel mai bun drum de urmat in privinta profesiei.

Sursa online Adevarul: Carieristul, colegul care te eclipseaza

<< inapoi

 
 
     
Toate drepturile rezervate www.elpsi.ro
Webdesign www.xtrem-division.ro
ClickLink.ro Medicina INFOS.RO - DIRECTOR WEB Smarty Web Director Total Top Director web