Cat de mult va influenteaza prietenii relatia?  
 

Cat de mult va influenteaza prietenii relatia?

Prietenii tai nu il plac, asa ca fac tot ce le sta in putinta pentru a va desparti, iar ai lui considera ca nu esti destul de buna pentru el. Te-ai intrebat vreodata cat mult influenteaza ei bunul mers al relatiei voastre?

In cadrul unei discutii in redactie, noi ne-am intrebat si parerile au fost impartite. Asadar, ne-am gandit sa cerem parerea unui specialist, iar mai apoi sa ti-o impartasim si tie. Am discutat cu psihologul Elisabeta Ilie, de la Cabinetul Individual de Psihologie Elisabeta Ilie si iata in continuare ce am aflat!

Influenta pozitiva

Iata in ce fel prietenii vostri pot avea o influenta pozitiva asupra relatiei pe care o aveti!
- va simtiti bine impreuna cu ei;
- va ajuta la nevoie;
- sunt alaturi de voi in momente importante din viata (placute, mai putin placute);
- va asculta atunci cand aveti nevoie;
- va incurajeaza, nu va critica, nu va judeca;>br> - isi exprima parerea fata de problemele voastre, nu va obliga sa aplicati recomandarile date.

Influenta negativa

Iar cand vine vorba de lucruri mai putin placute, prietenii...
- iau decizii in locul vostru;
- se amesteca in viata personala, se comporta ca si cum ar fi “experti in viata voastra”;
- va incurajeaza la comportamente mai putin sanatoase: consum de alcool, droguri, jocuri de noroc, etc.;
- sunt alaturi de voi doar in momente placute, in momentele grele sunt de negasit.

Cata importanta le acordati?

„Parerile celorlalti merita sa fie ascultate. Decizia de a face ceva, de a schimba ceva trebuie sa apartina membrilor cuplului. Ceilalti isi spun parerea avand in vedere experientele proprii, relatia personala. Ei vin si va invata despre viata lor, despre ceea ce a functionat sau nu in cazul lor. Este foarte adevarat ca relatiile pot semana intre ele, dar nu trebuie sa uiti faptul ca fiecare relatie este unica. Ceea ce a facut sa functioneze relatia prietenilor nu se aplica neaparat si in relatia ta. Plus de asta, cand stai de vorba cu prietenii, de obicei, nu spui tot. Prietenii isi formeaza si exprima parerile pe datele pe care le au, dar care nu sunt suficiente pentru a intelege situatia”, explica specialistul.

De ce tind sa se implice in relatia voastra?

„Prietenii adevarati doresc sa ajute. Din dorinta de a-si ajuta prietenii, incearca sa le ofere ceea ce considera ei ca este bun. De multe ori, binele oferit poate face rau celui care primeste. Uneori, in momentul in care prietenii iti povestesc intamplari din viata lor, ti se par lucruri cunoscute, simpu de rezolvat, mai ales daca te-ai intalnit si tu cu situatii similare. Ceea ce uiti este faptul ca aceeasi situatie prin care ai trecut tu, acum o traieste altcineva. Manifestarile sunt altele, cauzele, solutiile, deciziile pot fi diferite”, adauga Elisabeta Ilie.

Cum poate suferi relatia voastra?

„Relatia nu mai are limite clare. Apare confuzia, se stirbeste intimitatea, dispare confortul emotional al partenerilor. Deciziile la nivelul cuplului ar fi bine sa fie luate de parteneri, nu de prieteni, nu de parinti, etc. Este bine sa impartasiti problemele personale prietenilor, dar nu este tocmai benefic pentru relatie sa aplicati toate sfaturile prietenilor. Recomandarile prietenilor ar fi bine sa treaca mai intai prin ‚filtrul relatiei’, dupa care partenerii sa ia impreuna o decizie.”

Sfatul psihologului

- vorbeste cu partenerul si stabiliti impreuna limitele relatiei, care este zona care apartine doar cuplului, care este zona in care le permiteti si celorlalti sa patrunda;
- incurajeaza-ti partenerul sa ia decizii. Amintiti-va de momentele in care ati luat decizii impreuna, iar rezultatele au fost cele asteptate;
- stabileste limite atat pentru prietenii tai, cat si pentru ai lui. Nu este corect ca prietenele tale sa gandeasca super, iar gandirea prietenilor lui sa fie dezastruoasa;
- asculta parerile prietenilor, nu esti obligata sa oferi explicatii despre aplicarea recomandarilor;
- atunci cand le prezinti o problema prietenilor, roaga-i sa te asculte, nu sa iti prescrie retete. Explica-le ca iti face placere sa te asculte, iar acesta este ajutorul pe care il doresti de la ei. Spune-le prieteneste, pe un ton calm, cu respect, ca nu te simti confortabil atunci cand trec dincolo de limita stabilita de tine!

Sursa online Feminis: Cat de mult va influenteaza prietenii relatia?

<< inapoi

 
 
     
Toate drepturile rezervate www.elpsi.ro
Webdesign www.xtrem-division.ro
ClickLink.ro Medicina INFOS.RO - DIRECTOR WEB Smarty Web Director Total Top Director web