Ce te face sa te simti frumoasa la 20, 30 si 40 de ani?  
 

Ce te face sa te simti frumoasa la 20, 30 si 40 de ani?

Aminteste-ti care a fost ultima oara cand ai avut curiozitatea sa cauti si sa rasfoiesti fotografii vechi de cel putin 5 ani! Nu-i asa ca te surprinde, de fiecare data, sa iti privesti propria fata zambitoare din fotografii si sa realizezi ca defectele pe care ti le inchipuiai prezente si pentru care iti faceai mii de griji nici macar nu erau reale? Elisabeta Ilie, psiholog si psihoterapeut, ne arata secretele frumusetii feminine la toate varstele!

Felul in care ne percepem, la 20, 30 ori la 40 de ani, este strict legat de cei din jur si de normele societatii in care traim. De la cele mai mici varste ne simtim sau nu frumoase in functie de o multitudine de lucruri.

Iata ce spune Elisabeta Ilie despre starea de bine si frumusetea generata de ea: "Starea de bine este data de acceptarea neconditionata a propriei persoane, (cu calitati si defecte), dar si de stima de sine - cat de mult ne apreciem."

Vazute prin ochii celorlalti, aratam intotdeauna diferit fata de felul in care ne percepem noi: fie mai tinere, mai frumoase sau mai interesante, fie mai putin interesante decat am vrea. Ne simtim frumoase atunci cand citim in privirea celorlalti interesul sau cand, chiar daca nu ne plac mereu aceste manifestari, suntem fluierate sau claxonate.

Pe tot parcursul acestui articol vom incerca sa aratam motivele pentru care ne simtim frumoase la diferite varste, si nu motivele pentru care suntem frumoase. Cred ca este o precizare importanta, pentru ca ne putem simti frumoase si atunci cand am dormit numai 3 ore si oglinda nu ne e prietena si, la fel, ne putem simti prea-putin frumoase imbracate cu cea mai frumoasa rochie pe care o avem, intr-una din putinele zile in care parul ne sta asa cum ne dorim. Totul tine de starea in care ne aflam.

Psihologul ne explica felul in care ceilalti ne influenteaza starea de spirit, dar si felul in care ne formam imaginea de sine:

"Imaginea de sine ne-o formam in functie de modul in care ne percem noi, plus modul in care ne percep ceilalti. Ar fi bine ca acestor doua puncte de vedere sa le acordam importanta egala. Daca acord atentie doar celor spuse de ceilalti starea mea va fluctua in functie de ceea ce spun ei, de modul in care ma trateaza, de reactiile lor. Daca parerea celorlalti este confruntata in mod obiectiv cu parerea mea despre mine - voi fi mai putin afectat."

Am aflat in acest fel faptul ca nu trebuie sa ne concentram numai pe parerea celorlalti, dar nici nu trebuie sa tinem cont numai de felul in care ne percepem noi insine. Niciuna din aceste extreme nu ne aduce echilibrul pe care il putem gasi numai in asumarea faptului ca ambele pareri - a noastra si a celorlalti.

Viata la 20 de ani

Fetele de 20 de ani, abia iesite din adolescenta au, cred eu, un amalgam de sentimente confuze in legatura cu felul in care arata. Pe de o parte sunt extrem de cutezatoare si isi doresc foarte tare - uneori demonstrativ - sa le arate celor din jur felul in care ar trebui sa fie percepute si sa isi "demonstreze" frumusetea si atractivitatea, iar pe de alta parte sunt fiintele extrem de sensibile, stangace cateodata, care nu realizeaza adevaratul potential al frumusetii lor.

Mi se intampla sa vorbesc - ma aflu la jumatatea distantei dintre 20 si 30 - cu surorile mai mici ale prietenelor mele si recunosc gesturile si lipsa de incredere de care ne-am facut - chiar si in doze mici - vinovate toate la un anumit moment dat.

Care sunt atuurile unei fete de 20 de ani? De ce se simt frumoase? Ne raspunde psihologul de la Cabinetul Individual Elisabeta Ilie: "Atuurile lor sunt: varsta, acorda o importanta deosebita faptului ca sunt la inceput de drum. Se simt frumoase pentru ca stiu ca sunt in primul rand tinere - nu degeaba se spune in popor "tot ce e tanar e frumos".

In ciuda complexelor, reale sau inchipuite, fata de 20 de ani are prospetimea specifica varstei si chiar faptul ca nu realizeaza cat este de frumoasa constituie un atu in plus.

Femeia la 30 de ani

Se spune, si nu degeaba, ca femeia este in deplinatatea frumusetii sale la 30 de ani. Atunci femeile au capatat siguranta, experientele - de toate felurile, si nu numai pozitive - le dau o si mai mare incredere in sine si in fortele proprii, iar aceste lucruri "se vad" pe fata lor.

Elisabeta Ilie precizeaza: "La 30 de ani femeia este aproape de maturitate, da dovada de mai mult echilibru. A trecut prin multe experiente, poate sa faca diferenta intre ceea ce se poate si ce nu, isi cunoaste defectele si atuurile devine mult mai constienta de rolul sau in relatie cu ceilalti. Invata sa isi valorifice calitatile. "

Viata abia incepe - frumusetea la 40 de ani

Am auzit, de-a lungul timpului, multe femei spunand ca se simt cu adevarat frumoase abia dupa ce au trecut pragul varstei de 40 de ani. Am incercat sa descopar daca acest lucru are o motivatie vorbind cu psihologul si psihoterapeutul Elisabeta Ilie. Ea ne-a confirmat faptul ca multe femei se simt frumoase - multe pentru prima oara - abia trecute de varsta de 40 de ani.

Ce le face sa se simta astfel? Ne explica psihologul: "Abia atunci constientizeaza faptul ca sunt importante, ca viata merita traita si ca nu merita sa ne punem mai multe bariere decat avem."

Cred ca cea mai buna lectie - lectie pe care as fi vrut sa o invete si fata din pozele mele din anii trecuti - este ca trebuie sa inveti sa te accepti si sa te simti frumoasa - nu cea mai frumoasa fata din lume, pentru ca exagerarile nu fac bine nimanui - la orice varsta.

Elisabeta Ilie ne explica cum am putea face pentru a ne simti frumoase, indiferent de varsta pe care o avem:

"Sa fim constiente de calitatile pe care le avem, pentru ca orice femeie are foarte multe calitati, sa ne valorificam calitatile la maxim; defectele sa le acceptam si sa le transformam in calitati."

Psihologul adauga: "Este bine sa stim faptul ca fiecare femeie este unica, are farmecul ei si un potential imens care asteapta sa fie valorificat."

Nu vom reusi sa fim perfecte niciodata, acesta nu trebuie sa ne fie telul. Telul pe care ar trebui sa-l urmam ar fi sa fim multumite de noi, pentru ca acest lucru ni se va citi pe fata.

Sursa online Feminis: Ce te face sa te simti frumoasa la 20, 30 si 40 de ani?

<< inapoi

 
 
     
Toate drepturile rezervate www.elpsi.ro
Webdesign www.xtrem-division.ro
ClickLink.ro Medicina INFOS.RO - DIRECTOR WEB Smarty Web Director Total Top Director web