De vorba cu psihologul scolar  
 

De vorba cu psihologul scolar

1. Cine poate oferi servicii de asistenta psihopedagogica?

In cadrul scolii, exista un cabinet de asistenta psihopedagogica. Serviciile de asistenta psihopedagogica pot fi oferite de consilieri scolari, specializati in psihologie sau pedagogie.

2. Cine poate beneficia de serviciile de asistenta psihopedagogica?

Beneficiarii serviciilor de asistenta psihopedagogica sunt:
 • elevii
 • parintii
 • cadrele didactice
3. Care sunt serviciile de asistenta psihopedagogica?

Serviciile de asistenta psihopedagogica sunt urmatoarele:
 • evaluare psihologica
 • consiliere individuala, de grup, familiala
 • orientarea scolara si profesionala, consilierea carierei
 • programe educationale pentru:
  • elevi – ex. Managementul emotiilor inaintea examenelor, Educatia pentru viata de familie, Combaterea comportamentelor de risc, etc
  • parinti – ex.: Scoala parintilor, Comunicare eficienta parinte-copil, Managementul comportamentelor nedorite ale copiilor, etc.
  • cadre didactice: ex. Consiliere si orientare, Managementul comportamentelor nedorite ale elevilor, etc.

4. Cum poate avea acces un elev la serviciile de asistenta psihopedagogica?

Avand in vedere faptul ca in scoala generela sunt elevi minori, acestia pot veni la cabinet doar cu acordul parintilor sau al tutorelui legal.

Daca parintii sunt de accord, elevul poate veni la cabinet din proprie initiativa sau indrumat de parinti, cadre didactice, colegi, etc. Important este de retinut faptul ca serviciile de asistenta psihopedagogica sunt adresate tuturor elevilor, sunt gratuite, confidentiale. Accesul la aceste servicii este conditionat doar de acordul parintilor exprimat scris.

Dupa ce constientizeaza faptul ca are nevoie de ajutorul psihologului, elevul trebuie sa mearga la cabinet sa isi faca o programare. Acolo, psihologul, in functie de programul sau si de orarul elevului, va stabili o sedinta si ii va da acestuia un biletel de programare. In momentul in care va veni la sedinta, pe spatele biletelului de programare, trebuie sa fie prezenta semnatura parintelui – pentru o reconfirmare a acordului si pentru a evita grijile pentru absenta copilului de acasa. Elevul poate merge sa se programeze in timpul pauzelor, iar sedintele de consiliere se desfasoara inaintea sau dupa orele de curs ale elevului – in timpul prgramului consilierului scolar.

5. Ce inseamna mai concret confidentialitatea in ceea ce priveste serviciile de asistenta psihopedagogica?

Confidentialitatea : psihologul nu are voie sa discute cu alte persoane ceea ce-i spune clientul (elevul, parintele, cadrul didactic). Clientul poate povesti altor persoane ceea ce i-a spus psihologul. Singurele persoane cu poate discuta psihologul despre client sunt persoane cu aceasi pregatire, adica tot psihologi. Acest lucru nu se face pe strada, la cafea ci in spatii special amenajate, cum ar fi cabinetele de psihologie, de asistenta psihopedagogica.

Insa aceasta confidentialitate are limite, ea poate fi rupta, in momentul in care din ceea ce povesteste clientul reiese faptul ca vrea sa isi faca rau singur, sau altor persoane (de ex. vrea sa se sinucida, vrea sa ii dea foc casei vecinului, etc). in aceste situatii psihologul este obligat sa ia legatura cu familia, cu autoritatile sau cu alte persoane care il pot ajuta sa previna ceea ce doreste clientul sa faca

6. Desi psihologia a inceput sa se dezvolte destul de mult si in Romania, totusi ne lovim de confuzia psiholog-psihiatru. Mai mult elevii cred ca daca vin la cabinetul de asistenta psihopedagogica, ceilalti il vor porecli “nebun” Ne puteti ajuta cu cateva clarificari?

Serviciile de asistenta psihopedagogica sunt oferite in cadrul unitatilor de invatamant. In cazul nostru, in cadrul scolii. Avand in vedere faptul ca la intrarea in scoala scrie simplu “Scoala cu clasele I-VIII, nr 1 Buftea”, fara alte completari de genul: scoala speciala, scoala de corectie, scoala pentru persoane cu dizabilitati, etc., inseamna ca ne aflam intr-o scoala normala. Mai mult decat atat, serviciile psihologice sunt oferite si in cadrul altor institutii cum ar fi: spitale, firme cu diferite profile, politie, etc. Asta inseamna ca nu trebuie sa fim nebuni ca sa avem nevoie de psiholog, ci ca oamenii sanatosi psihic au anumite probleme pe care nu le pot rezolva singuri sau cu ajutorul persoanelor apropiate (familie, prieteni, vecini, cadre didactice, etc)

Psiholog Psihiatru
- absolvent al Facultatii de Psihologie - absolvent al Facultatii de medicina – specializare psihiatrie
- te ajuta sa descoperi problema prin intrebari, teste, jocuri, desen - te ajuta sa descoperi problema cu analize medicale, intrebari
- te ajuta in rezolvarea problemei prin consiliere, psihoterapie - te ajuta in rezolvarea problemei, de obicei cu tratament medicamentos
- se adreseaza oamenilor normali (fara probleme psihice) dar si oamenilor care au probleme psihice - se adreseaza oamenilor normali si in special celor care au probleme psihice

7. Care sunt problemele cu care elevii vin la cabinet de obicei?

De regula,elevii vin la cabinet pentru urmatoarele probleme:
 • Autocunoastere si dezvoltare personala
 • Comportament problematic – acasa, la scoala : incapatanare, violenta, minciuna, furt, ADHD, etc
 • Probleme sentimentale
 • Organizarea timpului
 • Managementul invatarii
 • Timiditate
 • Probleme de relationare – elev – elev, elev –cadru didactic, elev – parinte / familie
 • Orientare scolara si profesionala
 • Separarea parintilor : divort
 • Deces, doliu
 • Consum de tutun, alcool, droguri
 • Altele

Chiar daca elevul nu poate sa-I dea un nume problemei sale, el este asteptat la cabinet. Nu este foarte important ce nume are problema noastra, ci faptul ca imi dau seama ca ma confrunt cu o situatie pe care nu o pot depasi singur, dar pe care o pot rezolva cu ajutorul unui specialist. Venirea la cabinet consitutie primul pas in rezolvarea problemei.

8. Cat timp va veni elevul la cabinet?

Va veni pana cand problema va fi rezolvata. La inceputul interventiei se stabilesc anumite obiective, anumite asteptari. In momentul in care acestea vor fi indeplinite, consilierea se va incheia. Rezolvarea unei probleme depinde de fiecare client in parte, de mediul in care acesta traieste, de dorinta acestuia de a se schimba.

9. Consilierul scolar poate ajuta in rezolvarea tuturor problemelor elevilor?

Nu. Consilierul scolar ofera servicii doar in limita pregatirii profesionale. In cazul in care problema clientului depaseste limitele consilierului scolar, acesta are datoria de a-l indruma catre un alt specialist (medic, psihoterapeut, psihiatru, etc)

Profesor psiholog
Elisabeta Ilie

Material din seria: "De vorba cu psihologul scolar", aparut in revista scolii Nr 1 Buftea, Aprilie 2008

<< inapoi

 
 
     
Toate drepturile rezervate www.elpsi.ro
Webdesign www.xtrem-division.ro
ClickLink.ro Medicina INFOS.RO - DIRECTOR WEB Smarty Web Director Total Top Director web