Despre ce vorbesc romanii  
 

Despre ce vorbesc romanii

Speriati de recesiune, impovarati de datorii, cu prea putin timp liber si familii de intretinut, romanii transforma conversatiile cu prietenii in mici sedinte de „psihoterapie“. Munca multa, bani putini, colegi nu foarte bine pregatiti, sanatate jalnica, viata de familie pe apucate. Toate sunt subiecte uzuale de conversatie pentru romanii de azi.

„Nu mai suport locul asta de munca. E groaznic. Seful asta nou nu intelege nimic. Nu stie care e mersul lucrurilor aici, nici nu-si da silinta sa inteleaga, in schimb, are pareri", spune indignat Marius. Abia ajuns la o terasa din centrul Bucurestiului, seara, pe la 10.00, tanarul nici nu se asaza bine la masa langa prietenii care-l asteptau ca si incepe sa vorbeasca despre problemele de la locul de munca. „Si dupa ce ca nu intelege nimic, mai vine si sa ne spuna ca ar trebui facute reduceri de personal, ca nu sunt bani. Mai lipseste sa ne anunte ca ne taie si salariile", adauga Marius. Cristian ii tine isonul. „Te inteleg perfect. Sa vezi cum e la noi... Aia care muncesc sunt fraierii, aia care chiulesc sunt cei mai tari. Si nimeni nu zice nimic. Tot tie, care tragi, ti le pun in carca. Sa tot ai loc de munca in ziua de astazi", spune Cristian, revoltat si el. Discutia continua in aceeasi nota, pe aceeasi tema. Iar cazul nu este unul izolat.

Alina, in varsta de 32 de ani, recunoaste ca, in ultima perioada, problemele de la locul de munca - volumul mare de sarcini, efectivul scazut si banii din ce in ce mai putini - au facut-o sa-si verse ofurile pe prieteni. „Cei care trec prin situatii similare ma inteleg. Unii sunt insa mai fericiti. Vorbesc si ei despre locul de munca, dar n-au atatea probleme. Dar, pana la urma, despre ce sa vorbim? in ziua de azi, parca toata viata noastra nu se concentreaza decat pe serviciu", spune Alina.

De la birou la spital

Si cum munca peste masura merge mana-n mana cu vizitele la medici, multi angajati stresati ajung sa se planga nu numai de mersul lucrurilor la serviciu, ci si de starea deplorabila de sanatate in care au ajuns tocmai din aceasta cauza. O afirmatie de genul „Ma doare stomacul", aruncata in mijlocul cercului de prieteni si cunoscuti, are toate sansele sa nasca reactii pe masura. „Si pe mine", „Nu ma impresionezi. Eu am probleme si mai mari", „Ce iei? Sa-ti zic ce mi-a recomandat mie medicul" sunt doar cateva dintre replicile prompte pe care le primesti daca te plangi de vreo problema de sanatate. Banii, criza economica, impozitele si comparatiile cu situatia de dinaintea Revolutiei sunt si acestea la ordinea zilei. O plimbare printr-un parc este suficienta pentru a-i auzi pe cei din jur vorbind de situatia economica dezastruoasa cu care se confrunta. Ei, dar si tara.

„Iar politicienii nu fac nimic." Totul e „tipic romanesc". Daca tinerii si adultii se plang de lipsa banilor, respectiv de datoriile la banci, cei trecuti de 60 de ani se intrec in comparatii cu regimul trecut. Doar conversatiile despre copii sau nepoti par sa le mai inveseleasca fetele. Asta pana cand nu se ajunge din nou la capitolul bani.

Fratia mamelor

„E incredibil cat au ajuns sa coste hainele pentru copii", ii spune Marilena, o femeie in varsta de 35 de ani, prietenei sale, Ioana, care are aceeasi etate. Sunt in parcul Cismigiu cu copiii lor, un baietel in varsta de 3 ani, respectiv o fetita de 2. „Hainele ca hainele, dar jucariile... Daca vrei ceva mai de calitate, ai incurcat-o", ii raspunde Ioana. Usor dezamagite ca de data aceasta nu s-au intalnit si cu celelalte doamne cu care s-au imprietenit in parc, prin copiii lor care se joaca impreuna, femeile recunosc ca de cand au devenit mame nu le mai pasa de nimic in afara de copii, iar subiectele lor de discutii sunt axate pe aceasta tema.

Pe soti n-au reusit sa-i corupa, spun ele amuzate, barbatii cu care-si impart viata fiind preocupati de teme tipic masculine, cum ar fi fotbalul si masinile. „Astea nu se vor schimba niciodata. Asa e de cand lumea si pamantul", spune razand Marilena.

Subiecte de conversatie

Pe forumurile de pe internet, romanii lanseaza subiecte de discutii variate. Totusi, pe foarte multe dintre acestea, cele mai multe postari si comentarii sunt legate de urmatoarele subiecte:

- Munca
- Situatie politica si economica (criza, rate la banci, impozite)
- Familie si copii
- Oboseala, stres
- Sanatate
- Masini
- Sport (in principal fotbal)
- Religie
- ingrijire personala
- Locuri de vizitat sau in care au fost deja

„Terapie" prin conversatie

Psihologul Elisabeta Ilie afirma ca vorbim despre problemele noastre si le ascultam pe ale celor din jur intrucat „acest fapt ne ajuta sa stim ca exista intotdeauna un rau mai mare decat ceea ce ni se intampla noua in momentul de fata". „Oamenii aleg sa vorbeasca despre lucrurile dureroase atunci cand vor sa-si puna ordine in ganduri. Dar, de foarte multe ori, a vorbi doar despre probleme este un mod de a fugi de asumarea responsabilitatii implicate de actiunea necesara rezolvarii lor", explica, la randul sau, psihologul Aniela Minu.

De obicei, ne axam pe subiecte in functie de ce anume exista in orizontul atentiei. Dar mai exista si alte motive, afirma Elisabeta Ilie. „Uneori bravam, consideram ca ne pricepem foarte bine sa rezolvam problemele altora, alteori suntem manati de spiritul de turma - daca toata lumea vorbeste despre un subiect, asa facem si noi. Se intampla insa sa ne si regasim in anumite povesti", adauga aceasta.

O metoda la indemana

Din lipsa de timp, insa, multi isi muta conversatiile online, reusind astfel sa compenseze intr-o anumita masura absenta lor fizica din cercul de prieteni. Potrivit unui studiu facut de GfK, in Romania, internetul este folosit in principal pentru a sta de vorba cu prietenii sau familia si pentru distractie. Fata de consumatorii din alte parti ale lumii, romanii utilizeaza mesageria instant in mult mai mare masura: 63 % din utilizatorii de internet din orasele Romaniei, fata de 32% din internautii din 26 de tari de pe toate continentele. Retelele sociale si comunitatile online sunt frecventate de tot mai multe persoane, principalul scop al utilizatorilor fiind de a-si tine la curent prietenii si familia cu noutati despre ei, dar mai ales de a afla ce se intampla in viata acestora.

Am uitat de lucrurile placute

Un schimb constructiv de pareri la o cafea este revigorant

Specialistii in comportament uman afirma ca, de multe ori, uitam sa abordam subiecte care ne-ar putea insenina viata fie pentru ca problemele sunt acute, fie pentru ca a privi jumatatea goala a paharului reprezinta modul in care stim sa ne raportam la viata noastra. „De regula, despre un aspect negativ se discuta foarte mult, iar partile bune sunt prea putin punctate. Am constatat, lucrand cu familii, ca atunci cand parintii incep sa se vaite de comportamentul copilului nu mai contenesc cu nemultumirile. Daca trebuie sa spuna ce apreciaza la propriul copil, abia scot cateva cuvinte", spune Elisabeta Ilie.

„Vorbind numai despre probleme, riscam sa intram intr-un cerc vicios pentru ca ajungem sa traim emotii negative care ne vor spori ingrijorarea, ne vor bloca mintea si, in final, nu vom putea gasi solutiile necesare", atrage atentia psihologul Aniela Minu. „Daca exageram cu discutiile despre necazuri, avem parte de un tonus scazut si devenim depresivi", spune si Elisabeta Ilie. Care este solutia? Problemele trebuie formulate de asa natura incat sa putem intrevedea o rezolvare, conchide Aniela Minu.

Sursa online Adevarul: Despre ce vorbesc romanii

<< inapoi

 
 
     
Toate drepturile rezervate www.elpsi.ro
Webdesign www.xtrem-division.ro
ClickLink.ro Medicina INFOS.RO - DIRECTOR WEB Smarty Web Director Total Top Director web