Nu te transforma in presul lui!  
 

Nu te transforma in presul lui!

Teoriile in voga in America - si nu numai - spun ca barbatii se plictisesc rapid de o femeie prea indragostita si care le arata acest lucru. Am vrut sa descoperim daca teoriile din cartea lui Sherry Argov, "Why Men Love Bitches", pot fi aplicate si asupra mentalitatilor romanesti. Psihologul si psihoterapeutul Elisabeta Ilie clarifica aceste lucruri!

Principalele teorii exprimate in cartea lui Sherry Argov, spun ca in momentul in care ii arati faptul ca esti indragostita pana peste cap de el, barbatul de langa tine - lipsit de "obiectul" de cucerit - va pleca plictisit sa isi caute o alta "reduta".

Dintotdeauna noi, femeile, am avut sentimentul ca nu le aratam destul cat de mult ii iubim. Si, pentru noi, o parte din aceste sentimente se "lasa" aratate atunci cand ii indeplinim toate dorintele si tinem departe de el orice mic motiv de nemultumire. Cred ca acest aspect, acela de a deveni "pres" din prea multa iubire, tine de faptul ca nu stim sa ne manifestam dragostea altfel.

Scorpia de Romania

Cat de mult ar putea fi aplicate teoriile americane care sustin ca "Barbatilor le plac scorpiile" si ca "nu trebuie sa te transformi in presul lui" la societatea romaneasca, in care mentalitatile sunt invechite si destul de greu de schimbat, aflam de la psihologul si psihoterapeutul Elisabeta Ilie. Aceasta spune: "Nu as putea spune cat de mult s-ar putea aplica. Ceea ce pot sa spun este faptul ca barbatul se indragosteste de o anumita femeie – asa cum este ea la momentul respectiv. Daca aceasta cauta sa se transforme din ce in ce mai mult doar pentru a-i intra lui in gratie, pierde caracteristicile celei de care s-a indragostit. In acest moment femeia isi ingusteaza orizontul, traieste doar pentru a-l satisface pe el, devine din femeie – telecomanda."

Am incercat sa descoperim cum vede psihologul teoria potrivit careia barbatii se plictisesc repede de femeile care le ghicesc orice dorinta si care se grabesc sa le-o indeplineasca. Mai mult, am auzit de multe ori femei spunand, atunci cand au fost parasite "Si m-am purtat atat de frumos cu el!".

Elisabeta Ilie: "Barbatii au nevoie langa ei de femei care sa le ofere confort pe mai multe planuri. La fel si femeile, la randul lor au nevoie de barbati care sa le ofere confort. Daca cei doi reusesc sa stabileasca un limbaj comun in ceea ce inseamna acel confort – totul este ok.
Este foarte important ca fiecare sa inteleaga foarte bine ce isi doreste partenerul/a, astfel incat fiecare sa primeasca si sa ofere ceeea ce este nevoie. Daca un partener incearca sa ghiceasca ce isi doreste celalalt, este posibil sa o nimereasca sau este posibil sa se chinuiasca toata viata si sa omita esentialul. Si atunci este posibil sa avem de-a face cu afirmatii de genul celor de mai sus."

La fel de important este, precizeaza psihologul si psihoterapeutul de la Cabinetul Individual Elisabeta Ilie, sa ne dorim cunoasterea partenerului prin intermediul comunicarii si nu ghicirea, citirea lui – pentru ca avem toate sansele sa ne inselam, sa facem eforturi in zadar.

Sa devii sau sa nu devii "bitch"?

Si, din punctul de vedere al autoarei cartii "Why Men Love Bitches" si "Why Men Marry Bitches", la fel de gresit este sa iti mulezi programul dupa al sau, renuntand la o seara petrecuta cu prietenele sau la o iesire doar pentru ca el a dat rapid un telefon, fie pentru ca se plictisea singur, fie pentru ca planurile facute anterior s-au dat peste cap.

Dar si daca iesi si te perpelesti toata noaptea vei sfarsi prin a te lasa "victima" celui mai mic imbold – concretizat la mine prin plecarea la toaleta a uneia dintre prietenele-"gardian" - sa ma reped si cu bucuria pe care ar fi avut-o un naufragiat pe o insula pustie, sa tastez un sms cu adresa tintita catre inima – sms care, de multe ori, ajunge la cu totul alta adresa. Stiu, vei zice, nu e bine nicicum, dar depinde de tine si de personalitatea ta. Ai observat ca viata ta sociala este mai putin "animata" dupa o despartire? Ai crezut ca prietenii te ocolesc pentru ca vor sa iti revii? Nici vorba, dar sa te agati de cineva intr-un club zgomotos, incercand sa ii explici cu detalii de ce te-ai despartit este… cel putin unul din primele trei motive pentru care prietenii iti lasa timp sa iti revii.

Dar e clar ca daca un barbat te va "perpeli" astfel, fara sa iti dea niciun semn, nu va fi langa tine mult timp. Iar daca va fi si timpul ti-l vei petrece astfel, asteptand, vei simti la un moment dat ca viata a trecut pe langa tine, la fel cum trece un coleg de scoala primara, fara sa te recunoasca.

Care ar fi pasii pe care ar trebui sa ii urmeze o femeie pentru a evita sa devina "prea buna" si sa isi puna tot timpul si viata la dispozitia partenerului sau?

Pasii, in viziunea Elisabetei Ilie, sunt urmatorii:
- Relatia constituie doar o parte importanta a vietii, femeia nu inseamna doar relatie, inseamna mult mai mult;
- Nu traiesc doar pentru partener, traiesc in primul rand pentru mine;
- Intr-o relatie sunt importante asteptarile celuilalt, dar foarte importante sunt si asteptarile mele si satisfacerea acestora;
- Comunic cu partenerul pentru a-l cunoaste, pentru a identifica ceea ce-si doreste, ceea ce ii ofera confort; nu imi petrec toata viata ghicind, intrebandu-i pe altii ce ar fi bine sa fac pentru a-mi satisface partenerul;
- In momentul in care sunt intr-o relatie raman eu, nu ma pierd in celalalt (daca partenerul spune: de maine nu te mai vezi cu prietenele tale – gata o fac, sau tunde-te ca asa vreau eu, asa imi place mie, nu mai purta decat gri). Relatia ofera evolutie, nu izolare. In cadrul relatiei ne exprimam parerile, dar asta nu pentru a-l determina pe celalalt sa devina marioneta noastra ci pentru a-l ajuta sa se dezvolte – decizia este bine sa ii apartina fiecaruia – in dreptul sau.

Chiar daca mintea ta e corecta, dreapta si nu intelege fitele si cum doamne, sa te prefaci ca iubesti "numai un pic" atunci cand tu simti ca iubesti enorm, ar trebui macar sa incerci sa nu te mai lasi pe tine pentru a-l pune pe el pe primul loc. Cine stie, poate ca e o strategie de succes! Adevarul este ca argumentele lui Sherry Argov sunt extrem de logice si ca vei avea o alta viziune asupra unor aspecte ale relatiei, dupa ce vei citi cartea. Aaa, si sa nu iti inchipui ca termenul de "bitches" se aplica literal. Nici vorba, ele sunt, in viziunea autoarei, femei ca tine si ca mine, dar care refuza sa se piarda pe ele intr-o relatie.

Si da, provocarea cea mare este sa incerci sa iti amintesti cand i-ai refuzat ceva in ultima vreme, fie ca era vorba de o iesire pentru ca el vrea sa vada meciul intr-un local, iar tu iti planificasei o seara linistita acasa, fie ca e vorba de orice alt aspect al relatiei.

Sa fii "bitch" doar ca sa il tii langa tine, inseamna ca, in timp, sa devii o adevarata "bitch" care nu se bucura de nimic, pentru ca trebuie sa controleze totul. Sa fii fraiera toata viata... e la fel de trist. Dar poate mai dulce de trait.

Morala acestei povesti nu este sa te lasi mereu alergata, la fel ca una din gainile din bancuri, preocupandu-te daca "sa te lasi prinsa" sau sa continui sa alergi. Nu e sa devii o femeie e greu de cucerit, daca nu e asta stilul vostru. Purtati-va asa cum va doriti. Da, sunati, marturisiti-va iubirea si chiar asteptati, uneori. Dar nu treceti peste voi ca sa obtineti un minut de iubire. Nu treceti niciodata peste voi.

Sursa online Feminis: Nu te transforma in presul lui!

<< inapoi

 
 
     
Toate drepturile rezervate www.elpsi.ro
Webdesign www.xtrem-division.ro
ClickLink.ro Medicina INFOS.RO - DIRECTOR WEB Smarty Web Director Total Top Director web