Reteta prieteniei trainice  
 

Reteta prieteniei trainice

Camaraderiile trebuie sa fie putine si solide, sa se bazeze pe incredere si pe sprijin reciproc acordat in momentele grele din viata, dar si pe impartasirea clipelor de fericire. Multi cred ca prietenia adevarata exista, dar admit ca trebuie sa ai taria sa treci peste momentele dificile, inerente unei relatii.

Singur sau singuratic?

„Ei, bine, eu cred in prietenia adevarata, pentru ca o cunosc. Stiu ca ea exista!", spune Florina, o tanara in varsta de 22 de ani. Este colega de facultate cu Maria, cea pe care o considera cea mai buna prietena a ei.

Se stiu din scoala primara. Au fost colege din clasa intai pana la terminarea ciclului gimnazial. Au stat multi ani chiar in aceeasi banca. Le-au mai separat profesorii pentru ca vorbeau in timpul orelor. Le-a despartit apoi liceul, dar cum isi doreau sa faca acelasi lucru in viata - sa urmeze Dreptul - au ajuns la aceeasi facultate. isi doresc amandoua ca viata sa nu le oblige sa petreaca mult timp departe una de cealalta.

„Facem totul impreuna. Ne mai ciondanim, dar niciodata nu ne-am certat. Am invatat sa ne intelegem una pe cealalta", spune Florina. „Pe de alta parte, ne gandim si noi ca vom ajunge candva sa avem familiile noastre. Poate ca vom fi ocupate si cu serviciul, dar depinde numai de noi sa pastram aceasta relatie", o completeaza Maria pe Florina.

Fiecare recunoaste ca are si alte prietene, dar nu la fel de bune. Le-ar incadra mai degraba la categoria „cunostinte". Claudia (30 de ani) si Nicoleta (38 de ani) sunt prietene de mai bine de un deceniu, asa cum le place sa spuna.

Amicitie cu nabadai

Drumurile li s-au intalnit cand amandoua treceau printr-o despartire dureroasa si fiecare a gasit in cealalta un punct de sprijin, o persoana care sa inteleaga exact cum stau lucrurile. Lucrau impreuna la acea vreme. Erau nedespartite la serviciu, dar si in restul timpului.

„Ne-am certat de multe ori. Aprig. Nu ne-am vorbit si timp de trei luni, desi lucram impreuna. Dar ne-am impacat. De fiecare data, cand una dadea de necaz, cealalta sarea s-o ajute", povesteste Claudia.

„Sunt convinsa ca ne vom mai certa. Suntem doua personalitati puternice. Dar cred ca vom trece peste aceste neintelegeri si vom rade cand ne vom aminti cat de stupid a fost sa ne certam", spune si Nicoleta. De fiecare data cand s-a certat cu Nicoleta, Claudia a dat fuga la un alt prieten - Alex - sa planga pe umarul lui.

„Barbatii sunt altfel. Parca nu sunt la fel de patimasi la capitolul asta. Privesc lucrurile mai detasat si te ajuta sa vezi mai bine realitatea", considera Claudia. Cu Alex nu s-a certat niciodata. Si nici nu stie ca el sa se fi certat vreodata cu vreun prieten apropiat.

Barbatii sunt mai statornici

Cand vine vorba de prietenie, femeile sunt mai dispuse sa-si impartaseasca detalii intime una alteia. Barbatii, in schimb, au mai multi camarazi, iar prieteniile dintre persoanele de sex masculin sunt mai durabile. Cel putin asa afirma o echipa de cercetatori americani de la Emmanuel College din Boston.

Potrivit lor, intr-o relatie de prietenie, barbatii sunt mai statornici si mai toleranti. Pe de alta parte, barbatii nu sunt la fel de dispusi ca femeile sa se confeseze unul altuia intrucat, in cazul lor, prietenia se axeaza in special pe nevoia de a socializa si de a-si exprima, totodata, masculinitatea, afirma specialistii in comportament uman.

Care este secretul prieteniei adevarate? „Este o relatie bazata pe comunicare si pe incredere, ce trebuie intretinuta continuu, in care este necesar sa ne respectam reciproc, dar si sa ne sustinem la nevoie. inainte de toate, trebuie sa-l intelegem pe cel care ne este alaturi, si nu sa-l judecam", puncteaza psihologul Elisabeta Ilie.

18% din adulti nu mai au timp sa-si faca prieteni, apeland la colegii de serviciu cand sunt suparati, arata o cercetare facuta de britanici.
43% din cei care au intrerupt orice legatura cu fostii prieteni au fost dezamagiti de acestia.
68% din persoanele adulte regreta ca nu au pastrat legatura cu prietenii din scoala.
90% din tineri considera ca personalitatea lor este slefuita gratie ajutorului dat de prietenii lor adevarati.

intre popularitate si agasare

Se intampla, uneori, sa ne dorim sa fim populari, sa avem un grup cat mai mare de prieteni. Numai ca nu intotdeauna aceasta este cea mai buna alegere. Viata cotidiana se desfasoara intr-un ritm tot mai ametitor si, din aceasta cauza, ajungem sa ne simtim coplesiti de relatiile carora se presupune ca ar trebui sa le facem fata.

in cele din urma, ne intrebam pe cati prieteni am putea conta cand suntem la ananghie. Cercetatorii britanici au gasit raspunsul si la aceasta intrebare. in general, ne putem baza pe cel mult trei persoane, releva „The Daily Mail".

in cazul multor femei, insa, lucrurile stau putin diferit, arata o alta cercetare, citata de aceeasi publicatie. Circa 50% din reprezentantele sexului frumos cred ca o femeie are nevoie de patru prietene, in orice etapa din viata sa. Asta pentru ca, spun cercetatorii, intr-un grup de cinci persoane, nimeni nu este marginalizat, personajele din serialul „Neveste disperate" fiind un bun exemplu in acest sens. Daca o femeie are numai doua sau trei prietene, acestea isi pot intari legatura de amicitie dintre ele in detrimentul relatiei cu ea.

Un cerc redus de prieteni adevarati

Potrivit unui studiu facut pe 3.000 de persoane, prin intermediul site-ului www.OnePoll.com, cercul de prieteni apropiati se reduce la un trio. Fiecare persoana chestionata a declarat ca are, in total, 16 prieteni, dar 48% din intervievati au recunoscut ca majoritatea acestor persoane pot fi catalogate lejer drept „cunostinte".

Datele arata, de asemenea, ca persoanele chestionate au pierdut legatura in ultimii ani, in medie, cu cate 36 de cunoscuti pe care, la un moment dat, ii considerau apropiati. Racirea relatiilor a fost pusa pe seama stilului de viata ce nu le mai lasa timp liber.

Totodata, numai 10% din cei intervievati afirma ca nu ar suna un amic care nu a dat niciun semn de viata in ultimul an. O treime ar lua decizia de a rupe definitiv relatia doar daca n-ar mai primi nicio veste de la un prieten vreme de un deceniu.

in prezent, arata cercetarea, cele mai populare metode de a pastra zilnic legatura cu prietenii sunt SMS-urile, e-mailurile si retelele de socializare.

Legaturi stranse

Majoritatea persoanelor sustin ca si-au intalnit cel mai bun prieten in scoala primara sau gimnaziala, arata un studiu facut de cercetatorii britanici la inceputul acestui an. Relatiile de amicitie aparute la serviciu nu sunt la fel de profunde.

Ce trebuie sa faci pentru a mentine o relatie?

Orice relatie de prietenie adevarata trebuie sa treaca testul momentelor grele. Daca uneori trecem noi prin perioade delicate, alteori, prietenii nostri se afla la nevoie. Numai ca se poate intampla ca persoanele apropiate noua sa fie coplesite de propriile lor probleme si sa nu mai poata face fata si solicitarilor noastre, asa cum ne-am fi asteptat.

„in prietenie nu cautam oameni perfecti, ci oameni cu valori similare sau cu scopuri comune noua", atrage atentia psihologul Lena Rusti. „Asteptarile pe care le avem, mai ales daca nu sunt comunicate la timp, reprezinta problema noastra", mai spune Rusti.

„in momentul in care simtim ca suntem dezamagiti, trebuie sa reanalizam relatia, sa-i comunicam prietenului sau prietenei ce ne-a deranjat si sa stabilim noi reguli pe baza carora sa continuam prietenia", afirma, la randul sau, psihologul Elisabeta Ilie.

„in caz contrar, vom ajunge sa avem frustrari, fapt ce va duce la cearta sau chiar la ruperea relatiei intr-un mod urat", adauga aceasta. O relatie de prietenie poate deveni coplesitoare atunci cand „ne foloseste mai multe resurse decat primim", spune Lena Rusti.

Fuga de superficialitate

„Putem fi coplesiti si atunci cand este ceea ce ne dorim, dar nu suntem pregatiti pentru asta", puncteaza ea. Solutia? „Ca in orice relatie, si in cea de prietenie este indicat sa avem limite. in cele din urma, nu trebuie sa traim prin prieteni sau sa ne petrecem toate clipele cu ei", explica Elisabeta Ilie.

Apoi, cum orice legatura de prietenie adevarata implica timp, un numar prea mare de camarazi poate duce la aparitia unor relatii superficiale. Astfel, in incercarea de a mentine toate aceste legaturi, riscam sa distrugem si relatiile bine inchegate si care se dovedesc un sprijin la nevoie.

"Riscam sa avem probleme daca ajungem sa acordam mai multa atentie prietenilor decat familiei sau serviciului, astfel ca trebuie sa cautam un echilibru."Elisabeta Ilie, psiholog

Sursa online Adevarul: Reteta prieteniei trainice

<< inapoi

 
 
     
Toate drepturile rezervate www.elpsi.ro
Webdesign www.xtrem-division.ro
ClickLink.ro Medicina INFOS.RO - DIRECTOR WEB Smarty Web Director Total Top Director web