Sexul salvator  
 

Sexul salvator

Oare poate sexul rezolva problemele iminente ce apar intr-un cuplu? Sau se poate ca atunci cand sexul functioneaza la cote inalte, sa nu mai conteze ca din alte puncte de vedere nu ne potrivim deloc?

Mereu mi-am pus aceste intrebari. Daca ar fi sa dau eu raspunsul la ele, as spune ca nu. Asta deoarece din punctul meu de vedere, desi sexul este important intr-un cuplu, el nu inseamna totul. Pur si simplu intregeste si „condimenteaza” relatia. Si totusi, noi vrem sa iti oferim pareri avizate, astfel incat am stat de vorba despre toate aceste lucruri, cu psihologul Elisabeta Ilie de la Cabinetul Individual de Psihologie „Elisabeta Ilie”. Citeste in continuare si ai sa vezi la ce concluzii am ajuns impreuna.

Rolul sexului intr-o relatie

Elisabeta Ilie considera ca „sexul constituie una dintre nevoile de baza ale omului – una dintre nevoile de baza ale cuplului. Importanta acestei nevoi variaza de la un cuplu la altul, in functie de asteptarile partenerilor fata de relatie, fata de celalalt. Sexul are rolul de a implini viata de cuplu. Prin intermediul sexului apare pe de o parte satisfactia sexuala si pe de alta parte se asigura functia de reproducere. Cu alte cuvinte, ne simtim bine impreuna, facem copii impreuna."

Daca avem probleme, le poate sexul rezolva?

„De regula, atunci cand apare o problema la nivelul cuplului, ea se rasfrange si asupra vietii sexuale. Auzim deseori in jurul nostru ‚ne-am certat toata ziua, dar seara am facut sex si ne-am potolit’. Este foarte adevarat, sexul ajuta la eliberarea tensiunilor, dar nu rezolva problema. Ne ajuta sa ne calmam, dar pentru a rezolva problema este nevoie de mult mai mult: comunicare, analizarea problemei propriu-zise, identificarea cauzelor, gasirea solutiilor, luarea unei decizii. Daca avem o problema si ne facem ca nu o vedem sau facem altceva, problema nu se rezolva. In cel mai bun caz putem uita ca avem o problema.”, explica psihologul.

Ne potrivim in pat, dar restul e dezastru!

„Daca sexul este satisfacator la nivelul relatiei, el poate ramane la acelasi stadiu chiar daca apar alte probleme. Totul depinde insa foarte mult de parteneri, de ceea ce este important pentru ei in relatie. Daca satisfactia sexuala ocupa un loc important in cadrul relatiei, se poate trece cu vederea mai usor peste alte incompatibilitati. Insa, daca sunt alte nevoi importante nesatisfacute, satisfactia sexuala nu le poate compensa, poate doar sa mentina relatia pentru un anumit timp, pana cand partenerii fie rezolva problemele, fie isi satisfac nevoile intr-o alta relatie.”

Sfaturi practice

Specialistul va sfatuieste asa: „atunci cand lucurile nu functioneaza bine intr-o relatie, este bine sa vedem ce mai functioneaza. Daca printre punctele functionale se enumera si sexul, este bine sa valorificam acest lucru. Daca dupa ce fac sex, partenerii se simt mai calmi, mai relaxati, ar fi bine sa valorifice aceasta stare vorbind despre ceea ce mai este frumos in relatie, despre ceea ce ar putea face sa depaseasca anumite situatii. Actul sexual ar fi bine sa fie insotit de multa tandrete, de mult romantism. Pe un fond romantic se pot repune in miscare si acele parti ale relatiei care au functionat candva. De fapt, sexul trebuie invaluit de multa dragoste pentru a putea reconstrui relatia.”

Concluzia o trageti voi singure. La urma urmei, totul se rezuma la asteptarile si dorintele voastre. Sexul poate rezolva anumite probleme, atata timp cat pentru voi, el este mai important decat respecctivele aspecte.

Sursa online Feminis: Sexul salvator

<< inapoi

 
 
     
Toate drepturile rezervate www.elpsi.ro
Webdesign www.xtrem-division.ro
ClickLink.ro Medicina INFOS.RO - DIRECTOR WEB Smarty Web Director Total Top Director web